Банк, який був відправлений по пошті

Мабуть, колись у США можна було пересилати поштою абсолютно все: рослини і тварини, спортивний інвентар і твори мистецтва, копійчані сувеніри і дороговартісне обладнання, дитячі іграшки, книги, продукти харчування, ну і в кінці кінців звичайно ж, звичайні листи – це далеко неповний список того, що відправляє і приймає пошта.

Зараз сервіси доставки вантажів стали ще більш доступнішими і надійнішими, суттєво розширилась географія доставок, ось, для прикладу, як зручно і оперативно здійснюється доставка з Ebay на Easyxpress.com.ua. Але тоді, на початку 20-го століття один молодий чоловік перевершив усіх: він зміг покласти в посилку справжній банк!

Сталася ця історія в 1916 році, коли молодий бізнесмен Вільям Кольтхарп вирішив побудувати в місті Vernal (США, штат Юта) будівлю банку і присвятити його пам’яті свого батька. Він хотів, щоб це було надійна, красива будівля з рельєфної цегли, найближчий виробник якї знаходився в Солт–Лейк–Сіті в 170 кілометрах від міста. Вартість доставки будматеріалу по такому маршруту в 4 рази перевищувала вартість цегли.

Трьома роками раніше, в 1913–му, в США була відкрита служба поштових розсилок, що стала популярною у фермерів і сільських майстрів через її низьку вартість. Саме цією можливістю і скористався Кольтхарп: 80 тисяч цеглин були упаковані в ящики вагою менше 50 фунтів (існуюче на той час обмеження на вагу посилки), відправка яких проводилася по 40 ящиків на день по пошті. В результаті вартість відправки однієї цеглини склала всього близько семи центів!

Служба поштових розсилок швидко розкрила хитрий план Вільяма, ввівши в кінцевому підсумку квоту на відправку вантажів у 200 фунтів на відправника в день. В роз’ясненні цього правила поштова адміністрація зазначила, що «це не означає, що нас слід сприймати як поштову службу США, котра відправляє будівлі поштою».

В кінцевому рахунку вся цегла була доставлений за адресою, а рік потому будівництво банку було завершено. Серед місцевих жителів він отримав прізвисько “The Parcel Post Bank” (Банк поштова посилка). Будівля досі існує і до цих пір використовується в якості банку, який в даний час є філією банку Сіону і розташований на West Main Street в місті Vernal.