Розумні автоматичні двері Tanaka

Японська компанія Tanaka представила вельми незвичайний концепт автоматичних дверей, які не відкриваються в прямому сенсі цього слова, а скоріше утворюють отвір, підлаштовуючись під контури людини, що проходить через неї.

Технічний прогрес змінює вигляд багатьох речей, що оточують нас протягом всього нашого життя. В першу чергу це, звичайно ж, елементи нашого домашнього інтер’єру. Багатокамерні пластикові склопакети приходять на зміну звичайним дерев’яних віконним стулкам, натяжні стелі і підлоги з підігрівом, панелі світлодіодів – чи можна уявити сучасне упорядковане житло без таких просунутих «зручностей»? Або ж представлені на сайті http://toros.vn.ua/ надійні секційні, відкатні ворота, ролетні системи - кожен би прагнув обладнати свою домівку подібними механізмами.

Ще зовсім недавно автоматичні двері, що при наближенні людини самі по собі розсувалися в різні сторони вважалися вершиною інновацій. Тепер, же мудрі голови інженерів час від часу придумують набагато футуристичніші конструкції.

Так, японська компанія Tanaka кілька років тому представила вельми незвичайний концепт автоматичних дверей, які не відкривається у звичному для нас розумінні, а скоріше утворюють отвір, підлаштовуючись під контури людини, що проходить через неї. Це стало можливим завдяки унікальній конструкції дверей, що складається з безлічі функціональних компонентів: двері включають в себе десятки тонких смуг, розташованих горизонтально і, які розсовуються в боки, створюючи таким чином отвір, що відповідає визначеним параметрам. Встановлені по периметру двері IR-сенсори вимірюють зовнішні характеристики людини (зріст, розміри тулуба, положення рук), а також предметів і речей, які вона несе в руках (це можуть бути сумки або, наприклад, ноутбук), після чого керуючий пристрій розводить у сторони конкретні пари смуг на різних рівнях на певну відстань.



Двері здатні «економно» пропустити через себе людину в інвалідному візку або навіть кішку. І хоча смужки повторюють профіль входить не надто точно — система дійсно працює.

Таким чином, за задумом авторів цих дверей, мінімізується проникнення в приміщення пилу, літаючих комах, пилку і так далі. Також має зменшитися кількість теплого або холодного повітря, що скорочує витрати на опалення чи кондиціонування.

Крім того, розпізнавання форми тіла вхідного може виступати в ролі додаткового пропуску в системі безпеки, скажімо, офісного будинку — чужим двері не будуть відкриватися.

Компанія передбачила і аналогічний варіант роботи гаражних воріт.