ROBEAR: японський робот-ведмідь для догляду за літніми і хворими людьми

Країна Висхідного сонця – світовий лідер за тривалістю життя. Тут нормою вважається, якщо людина фізично активна у віці за сімдесят років. Але по мірі старіння потрібна допомога з боку інших людей, адже організм зношується, що цілком закономірно. Однак не у всіх літніх японців є родичі, готові за ними доглядати. Ще складніша ситуація складається у випадку тяжкої і тривалої хвороби.

Втім, ця країна, що славиться своїми досягненнями в робототехніці, подала хороший приклад електронної турботи про своїх громадян. Ще в лютому поточного року в Токіо відбулася презентація унікального за своїми параметрами робота-санітара.

RikenRobear може практично повністю взяти на себе функції доглядальниці. В його програму закладені типові операції, що традиційно виконуються звичайними санітарами. Робот допомагає людині піднятися з ліжка і дістатися до крісла (в тому числі і інвалідного). У разі, якщо літній людині прописані процедури, робот займеться ними.



Цікаво, що у робота є руки і ноги. Це дозволяє йому підняти людину і нести в потрібному напрямку. Руки виконані з використанням тактильної гуми. Вбудовані датчики і сенсори визначають вагу людини й видають команду на певний рівень механічної сили. Всі операції RikenRobear здійснює плавно і м’яко. Використання такого робота орієнтована, насамперед, на реабілітацію людей з порушеннями опорно-рухової системи.

Також інженери наділили робота штучним інтелектом. RikenRobaerлегко обходить перешкоди на своєму шляху. Він може вибирати найкоротший шлях.

Розробили робота-санітара в науковому інституті «RIKEN» у співпраці з фахівцями компанії «Sumitomo Riko». Правда, важить він пристойно – 140 кілограмів. Втім, його попередники (роботи Riba-I і Riba-II) важили ще більше – 230 кілограмів.



До речі, у США ще пару років тому 25 роботів моделі TUGs в Бостоні і Сан-Франциско стали виконувати обов’язки санітарів у лікарнях. Роботи прибирають в палатах і супроводжують хворих до потрібних процедурних кабінетів, підтримуючи в дорозі. Крім того, вони розносять по палатах індивідуальні приписи хворим від лікуючих їх лікарів.

Цей тип роботів, як і японський RikenRobear, використовує лазерну навігацію в поєднанні зі спеціальною картою-схемою для Wi-Fi. Для сильно хворих пацієнтів роботи доставляють їжу прямо в ліжко.