Віртуальна валюта Permacoin дозволяє заробляти на «порожньому місці»

Невикористані байти на жорстких дисках будуть приносити гроші учасникам нової криптовалюти Permacoin, творцями якої є дослідники з Університету Меріленда і Microsoft. Суть цієї криптовалюти полягає в тому, що користувач заробляє гроші за допомогою порожнього простору на своїх жорстких дисках.

Туди він повинен записувати цінну інформацію. Чим більше байтів даних зарезервує користувач, тим більше криптовалюти він отримає. Технологія стане гарантією від проблем, що періодично виникають у хостерів і хмарних провайдерів, які зберігають дані різних бібліотек і фондів. Ідея створення подібної валюти з’явилася після того, як минулого літа уряд США скоротив витрати на державні служби, а багато сайтів бібліотек закрилися.

Взагалі, варто зауважити, що на сьогоднішній день існують багато ефективних способів заробітку в інтернеті. Ось, для прикладу, цікавий варіант Заработать на микрокредитовании, кажуть приносить непоганий дохід!

Нагадаємо, що сьогодні найпопулярнішою криптовалютою є Bitcoin, а для її заробітку користувачам необхідно мати дуже потужні обчислювальні ресурси. Криптовалюта Bitcoin «видобувається» за допомогою вирішення складних математичних завдань. На це йде чимало ресурсів, потрібні по-справжньому потужні комп’ютери-«ферми». Рішення цієї проблеми і пропонують в Microsoft.

Нові одиниці Permacoin генеруються тоді, коли користувач завантажує на свій ПК контент з великої бази даних — наприклад, оцифровані архівні документи (та ж сама Бібліотека Конгресу США, що «важить» 200 терабайт). Це зручно — на комп’ютерах буде створюватися резервна копія головних скарбів людської думки. Система буде перевіряти наявність даних на ПК (закачувати їх в «хмари» не можна) і за бажанням користувача видавати Permacoin. Їх, у свою чергу, можна буде обмінювати на реальні гроші.

Відповідно, від користувача вимагається не потужна відеокарта (як у випадку з Bitcoin), а місткий жорсткий диск. «Видобуток» («майнінг») пермакоїнів буде недорогим заняттям — жорсткі диски коштують набагато дешевше спеціалізованих плат для майнінг біткоїн. До того ж, користувач Permacoin буде займатися суспільно-корисною справою. У минулому році згадана Бібліотека Конгресу деякий час була недоступна з-за того, що влада США не могли прийняти держбюджет. Закриття пройшло б з мінімальними втратами, будь у громадськості доступ до чогось на кшталт Permacoin.

Зараз пермакоїн має статус прототипу. Творці нової кріптовалюти обіцяють побудувати дата-центр на 100 петабайт (100 000 000 гігабайт), якщо користувачі нададуть такі ж потужності.