Шукаєте квартиру у Києві? Ласкаво просимо у Воздвиженку - місто-примару мільйонерів

Один з найелітніших і найменш заселений мікрорайон української столиці здивував зарубіжних журналістів. Два роки тому британські журналісти видання The Guardian були шоковані елітним мікрорайоном Києва Воздвиженкою, який вже кілька років стоїть практично порожнім і повільно руйнується. Вони назвали його "місто-примара мільйонерів"

“Ці кітчеві, яскраво пофарбовані фасади з невеликим слідом зносу здаються декораціями для фільму. Але насправді це те, що у столиці України Києві називають “місто-привид для мільйонерів”. Будівлі в стилі 19 століття стоять порожніми в самому центрі міста”- пише The Guardian.

Купити тут житло можуть лише дуже забезпечені люди, зате на сайті http://www.vyshneva-oselia.ua/ ви зможете ознайомитись з досить вигідними пропозиціями придбання нерухомості у житловому комплексі “Вишнева оселя”.



Проект будівництва на Воздвиженці був задуманий 12 років тому, як створення престижного району для багатих киян. Однак криза 2008 року призвела до різкого спаду інвестицій в будівництво і попит на елітне житло різко впав.



Раніше Стара Воздвиженка була районом проживання гончарів і шкіряників. Але розташування в самому центрі Києва зробили її мішенню для забудовників, пише видання.

Зараз Воздвиженка практично порожня, лише п’ята частина будинків продана. Тут в основному можна зустріти туристів, весільні фотосесії і зйомки відеокліпів. Ті, хто інвестував у нерухомість на Воздвиженці, сильно прогоріли, пише видання. Ціни на будинки впали майже в два рази. “Ми були збиті з ніг кризою. Не буду приховувати, що попит різко впав”, - каже Тарас Зябкін, заступник начальника Київміськбуду-1.



Але він не вважає Воздвиженку “мертвим містом”: “50 з 250 будинків мають мешканців, ще готується до заселення 50 нових орендарів”. Він додав, що компанія розраховує продати решту 150 квартир найближчим часом, пояснюючи ситуацію тим, що багато власників наразі живуть за кордоном і купили нерухомість в якості інвестиції.

Але в цьому сумнівається один з найвідоміших архітекторів Києва Георгій Духовничий. Він звинувачує забудовників у руйнуванні історичного району Києва і пророкує, що Воздвиженка ніколи не буде заселена: “Є правила забудови, є здоровий глузд і є жадібність, яка перемагає все”. За його словами, будівельники, знищивши оригінальні будівлі, створили псевдо-барокові будівлі в стилі Києва 19 століття. У гонитві за прибутком забудовники додали поверховості будівель і проігнорували необхідність зміцнити основу. Результатом стало безліч скарг про тріщини в стінах, поточних підвалах і постійних поломок опалення.