Як говорити так, щоб тебе почули: 12 порад Ларрі Кінга

Успіх у житті кожного з нас часто продиктований вмінням вести розмову: слухати і говорити. Якщо умінням слухати можуть похвалитися найбільш старанні з нас, то з умінням говорити часто набагато складніше. Як говорити так, щоб тебе слухали і чули? Ларрі Кінг, відомий американський журналіст і телеведучий, добре знає, як жонглювати своїм голосом і увагою слухачів.

Він упевнений, що почати розмову та правильно підтримувати бесіду легко навчитися. До речі, досвідчені викладачі школи журналістики somedia.com.ua зможуть виробити у вас ці та інші корисні журналістські навички.

Ларрі радить для початку просто запам’ятати 12 важливих правил.

1. Говорити — це такий же процес, як водіння машини або гра в гольф — йому треба вчитися. Постійність практики творить чудеса.

2. Якщо є сумніви, краще помовчати. Нехай це викличе підозри в дурості, але це краще, ніж розвіяти всі сумніви на цей рахунок.

3. Виробіть у собі корисну звичку розмовляти вголос з собою. Робіть це будь-де і завжди, коли є для цього можливість. Таким чином Ви тренуєте не тільки голос, а й інтонацію, темпоритм. Ларрі зізнається, що часто ні з того, ні з сього може вимовити якусь підводку до передачі або просто репліку. Ефект спонтанності теж важливий, так як навчить реакції відповіді.

4. Добре розвиває манеру мови бесіди біля дзеркала. Це улюблений прийом багатьох ораторів. Почасти це допомагає встановити зоровий контакт з візаві, так як мимоволі Ви дивитеся в очі своєму відображенню.

5. Слухайте час від часу, як Ви розмовлюєте. Цей простий прийом допоможе зненавидіти свої «е-е-е» та інші паразити і запустить програму для підсвідомості з установкою на їх скорочення у мові. Прислухайтеся до себе і тоді до Вас почнуть прислухатися інші.

6. Модні жаргонізми, терміни та інший сленг зроблять Вашу мову цікавою на 5 хвилин, але потім співрозмовник втомиться і просто відмовиться робити зусилля, щоб Вас розуміти. Пам’ятайте про це.

7. Щоб домогтися від співрозмовника окровенности і щирості треба самому бути відвертим і щирим.

8. Один з головних секретів — це вміння задавати питання. Кінг зізнається, що сам він надзвичайно цікавий, і постійно задає питання, чим би він не займався. Найулюбленіше — «чому?»

9. Пам’ятайте, що всі, в першу чергу, прості люди. Це означає, що не варто стукати колінами від того, що перед Вами титулована знаменита персона.

10. Одне з головних правил: отримувати задоволення самому від бесіди. Це заразно — Ваш співрозмовник буде приємно здивований Вашим розташуванням і налаштується на хвилю задоволення у відповідь.

11. Успішні люди вміють говорити. Це справедливо і в зворотному напрямку: вміння говорити зробить Вас успішним. Якщо Ви успішні, то станете ще більш популярні, навчившись краще говорити.

12. Прийнято вважати, що подорожі розширюють кругозір, але всі забувають, що проста комунікабельність дуже сильно забезпечує знаннями та інформацією. І можна дізнатись багато, просто спілкуючись з людьми.