Спеціалісти Google Х створили “браслет-лікар”

Відділ "секретної" лабораторії Google X, який займається розробками в галузі медицини, створив новий носимий пристрій. Він являє собою браслет, що відслідковує основні параметри організму. Використовувати новинку передбачається в клінічних дослідженнях та при випробуванні нових ліків.

Пристрій, що надівається на запястя може в реальному часі відстежувати частоту і ритм биття серця, температуру тіла, а також параметри навколишнього середовища - освітленість і рівень шуму. Наразі браслет не призначений для продажу як споживчий пристрій. Як заявив кореспондентам видання Bloomberg глава команди розробників, Енді Конрад, це медичне обладнання, яке в майбутньому лікарі зможуть прописувати своїм пацієнтам або використовувати в дослідженнях.

Багато споживчих пристроїв на кшталт “розумних” годинників або фітнес-браслетів, включаючи гаджети на Android Wear або Apple Watch, теж можуть вимірювати пульс і мають ряд інших функцій моніторингу здоров’я. Однак вони не в змозі контролювати життєві функції пацієнта з точністю, достатньо високою для серйозних досліджень.

Як і інші проекти Google X – машини без водія, повітряні кулі, що роздають інтернет, або літаючі електростанції – “браслет-лікар” створюється з прицілом не на найближчу перспективу, а на більш віддалене майбутнє. Раніше в Google X також розробили “розумну” контактну лінзу, яка може в безперервному режимі відслідковувати рівень цукру в крові у діабетиків.

В майбутньому, сподівається Конрад, подібні пристрої зможуть допомогти здоровим людям розпізнавати перші ознаки серйозного захворювання на ранній стадії, коли ще не з’явилися перші помітні симптоми. За його оцінкою, років через 20-30 лікарі будуть видавати подібні гаджети всім пацієнтам.

Google має намір цього літа почати тестування нового медичного браслета спільно з науковцями та виробниками ліків і спробувати отримати дозвіл регулюючих органів в США та Європі для його використання. Крім того, в компанії хочуть знайти партнера для виробництва пристрою. Наприклад, вищезазначену контактну лінзу ліцензувала і буде виводити на ринок Alcon, підрозділ швейцарської фармацевтичної компанії Novartis.