Устриці і вино. Мистецтво поєднання

Устриці – один з найбільш вишуканих і улюблених делікатесів у світі. Не дарма вони чи не частіше будь-якої іншої їжі зустрічаються в художній літературі різних часів і народів, про них писав Пліній Старший, Шекспір, Пушкін, Дюма, Чехов.

Це надзвичайно корисний продукт: устриці мають низький відсоток жирності, є гарним джерелом протеїнів, вони багаті на мінерали і вітаміни. Ну і звичайно ж не варто забувати, що це один з найбільш знаменитих афродизіаків в історії.

Смак устриць так само багатогранний, як і смак вина, може бути солоним, солодким, мінеральним, горіховим, з йодистими нотками. Він залежить не тільки від конкретного виду, сорту, способу вирощування (дикі або фермерські), час року, але і від місцевості, від теруару. Терруар для них — це особливості води: ступінь її солоності, види водоростей, температура і т. д.

Як вибирати устриці?

Це доволі дорогий делікатес, однак якщо ви вирішили собі дозволити таке задоволення, то слід дотримуватись певних правил вибору:
 
• Основне правило говорить, що вживати устриць найкраще з вересня по квітень. Це не випадково: влітку молюски розмножуються, від чого їх м’ясо стає майже білим, непрозорим і жирнішим.

• Устриці повинні бути живими. Якщо вони закриті, то створки будуть щільно притиснуті і між ними не буде ні найменшої щілини. Щоб перевірити відкриту устрицю, торкніться краю її мантії, де ледь помітна темнувата лінія війок: якщо її тіло здригається, значить, устриця жива. Те ж саме відбувається при попаданні на живу устрицю лимонного соку.

• Ще одна ознака свіжості — важкість через присутність в ній води. Купуючи закритих устриць, подивіться як вони лежать в коробці – черепашки завжди повинні лежати плоскою стороною вгору щоб не втрачати воду. Також потрібно пам’ятати, що їх життя поза природного середовища проживання коротке — не більше місяця з дня збору. Упаковки для молюсків повинні мати фірмові етикетки із зазначенням дати улову.

• Устриця повинна пахнути морем і тільки морем!


З чим устриці поєднуються?

У класичному варіанті до устриць подають домашній житній хліб з маслом, мелений чорний перець, червоний винний оцет з дрібнорубленною цибулею і скибочки лимона.

Якщо говорити про вино, то воно повинно мати певну кислотність і мінеральні відтінки, які підкреслять, доповнять, але не будуть домінувати над смаком устриць.

Найпопулярніші варіанти — білі луарські Muscadet і Sancerre. У Muscadet є всі необхідні якості: воно кислотне, іноді з легкою залишковою ігристістю — те що треба до устриць. Совіньйон блан ж буде більш вишуканим супроводом устриць.

В якості класичного варіанту часто подають Chablis з його мінеральними тонами і шампанське Brut, а ще краще Blanc de blanc.

Вийшовши за межі Франції, також можна знайти багато чудових вин. В Італії це будуть, наприклад, білі з Кампанії, особливо Greco di Tufo або Fiano. Незвичайним і цікавим варіантом виявиться сухий Muscat з Трентіно.

Остання американська мода — португальське Vinho Verde. З’ясувалося, що хрустка, свіжа цитрусова кислотність цього вина дозволяє навіть обходитися без лимонного соку при вживанні устриць.

Якщо ви є палким прихильником італійської кухні, ласкаво просимо до київського ресторану тратторії Montecchi v Capuleti. В меню http://www.montecchi-capuleti.com/capuleti/menu/ смачні і поживні страви з найсвіжіших добірних продуктів: оригінальні вишукані основні блюда, гарніри, паста, піца, і, звичайно ж чудове поєднання – вино з устрицями!