Собор Лас-Лахас з чудотворною іконою Діви Марії

У південній частині Колумбії розташований дивовижний собор Лас-Лахас. Побудовано Святилище над каньйоном річки Гуайтара в 10 кілометрах від кордону з Еквадором. Ця приголомшлива споруда в густих хащах, безсумнівно, привертає погляди своєю красою, але є у собору і своя легенда. Кажуть, що тут бачили саму Діву Марію, і її образ досі зображений на камені.

Власне це святе зображення і стало причиною будівництва дивовижного собору, як символ подяки за дивовижне зцілення і спасіння, про яке піде мова далі. Взагалі, з давніх давен і по сьогоднішній час ікона рахується оберегом дому, а окрім того це цінний високохудожній твір мистецтва, а тому, якщо вас цікавить  покупка ікон, раджу завітати на сайт monitex.com.ua.

Історія створення цього собору починається з 1745 року і пов’язана зі звичайною жінкою по імені Марія і її глухонімою дочкою Розою, які жили в селищі Потосі (Potosi). Марії часто доводилося ходити через міст в найближче місто Іпіалес. Недалеко від моста знаходилася печера, але як більшість людей, Марія побоювалася цього місця, тому ніколи не затримувалася на цьому відрізку шляху.



За однією з версій, дочка Марії сама попросила матір віднести її в цю печеру, а за іншою Марія неподалік від печери вирішила зупинитися на кілька хвилин для відпочинку, а в цей час її дочка заглянувши в печеру, розповіла матері про те, що в ній побачила жінку з дитиною на руках.

Марія, будучи жінкою забобонною і полохливою, схопила дитину на руки і спробувала покинути це місце як можна швидше. Мабуть вона була настільки налякана, що не звернула увагу на те, що її глухоніма дочка раптово заговорила. І тільки потім вона усвідомила, що стала свідком цього дива – божественного зцілення її дочки!

З тих пір, вони вдвох почали відвідувати це чудове місце з метою помолитися і віддати подяку Діві Марії, зображення якої знаходилося в печері.



Через деякий час Роза тяжко захворіла і померла, мати дівчинки в розпачі віднесла свою мертву дочку в це таємне святе місце, де дуже слізно просила Діву Марію повернути життя її дитині. Згідно з легендою, дочка Марії воскресла. Після чого Марія не змогла приховувати це чудесне воскресіння і розповіла всім про цю святу печеру.

Незабаром туди почали з’їжджатися паломники. Зображення діви Марії, знайдене на камені в печері являло собою велику картину заввишки три метри і шириною два метри. Для того, щоб його зберегти в 1774 році почалося будівництво першої солом’яною церкви ченцем Габріелем Виллафуерте і до лику святих були дописані корони.

Другий собор зводив в 1769 Чернець Луїс Еррера на кошти від збору милостині у Колумбії та Еквадорі. Закінчилося воно через 7 років. Третій собор був побудований батьком Хосе Марією Бурбан España і Lara з допомогою еквадорських архітекторів Маріано Аулестиа і Симон Atapuma. При його будівництві було зроблено водоспад.