HSM-Modal - гігантський верстат з ЧПУ, розміром з футбольне поле

Складальні конвеєри в такому вигляді, як їх організував вперше Генрі Форд, починають поступово зникати, ручна праця все більше і більше замінюється механічним працею автоматів-роботів. І в недалекому майбутньому всі виробничі цехи будуть заповнені гігантськими машинами з числовим програмним управлінням, такими як цей техно-монстр HSM-Modal, що має 5 ступенів свободи, і здатний здійснювати безліч найскладніших оброблювальних операцій.

HSM-Modal, швидкодіючий оброблювальний центр з п’ятьма осями, є виробом німецької компанії EEW Maschinenbau. Як і всі інші обробні платформи з ЧПУ, HSM-Modal, по суті, є механічною рукою з інструментом, що переміщається в тривимірному просторі по командам, що задаються спеціалізованим програмним забезпеченням CAD. Однак, габаритні і функціональні розміри центру HSM-Modal виділяють його з усієї маси устаткування з ЧПУ.

Робоча область центру HSM-Modal просто величезна, її довжина по осі Х становить 150 метрів, 9 метрів по осі Y і 4 метри по осі Z. Рука маніпулятора може обертатися на кут 270 градусів, а інструментальна головка - на 190 градусів. Конструкція центру HSM-Modal виконана з алюмінію і вуглецевого пластику, завдяки чому вона надзвичайно легка.

Дивлячись на її розміри, здається, що весь цей комплекс досить енергозатратний. Втім, установка під час роботи споживає всього від 5 до 7 кВт енергії в годину. Центр HSM-Modal є вельми універсальним, все залежить від виду використовуваного інструменту. З допомогою HSM-Modal можна виконувати операції фрезерування, пиляння, шліфувати, різати струменем води, піску або променем лазера. При цьому точність обробки становить одну десяту міліметра.

От не знаю, чи зможе така машина порізати стальні заготовки великої тощини і діаметру, втім на цьому сайті ви зможете замовити подібну послугу, а окрім того в ООО “Эмонт-2001” ви знайдете широкий асортимент стальних кругів, листів, поковок різного розміру по найкращій в Україні вартості.



Оброблювальний центр HSM-Modal вже використовується на деяких промислових підприємствах. З його допомогою виготовляють макети для піщаних ливарних форм, те, що раніше робилося виключно вручну. Кожна форма робиться з високою точністю та в чотири рази швидше, ніж це робилося раніше.

На інших підприємствах центр HSM-Modal використовується для виготовлення корпусів судів, а в автомобільній промисловості його використовують при виготовленні макетів автомобілів в масштабі 1:1.