Дешева нафта доведе американські фірми до банкрутства

«Привид банкрутства» очікує третину американських компаній в сфері нафтовидобутку, якщо ціни впадуть нижче 30$ за барель. На поточний момент вже понад 40 невеликих компаній, чий спільний дохід становить $13 млрд, заявили про банкрутство.Тим не менше, компанії, що втрималися на ринку не збираються поступатися своїми позиціями на ринку «чорного золота». Про це пише авторитетне американське видання "Уолл Стріт Джорнал".

Банкрутство американських компаній продовжиться і в цьому році, що свідчить про те, що стратегія Саудівської Аравії з підтримання низьких цін на нафту, щоб витіснити з ринку США, виявилася успішною, повідомив співдиректор американського Інституту аналізу глобальної безпеки (IAGS), старший радник Ради з енергетичної безпеки США Гал Люфт.

«План Саудівської Аравії полягає в тому, щоб досить довго утримувати ціни на нафту на низькому рівні для витіснення США з ринку», - дослівно сказав Люфт.

Він вважає, що Саудівська Аравія готова до соціальних збитків через низькі ціни на нафту тільки заради панівного становища на ринку та збереження своєї частки.

І ця стратегія, схоже, працює, зазначив експерт.

«У минулому році збанкрутували 45 американських компаній, і в цьому році число компаній-банкрутів зросте», - сказав Люфт.

Саудівська Аравія - найбільший виробник та експортер нафти в ОПЕК - є основним противником скорочення квот на видобуток, незважаючи на триваюче падіння цін. Ця країна, всупереч встановлених квот, продовжувала нарощувати видобуток і воліла б зберегти ринкову частку, ніж врятувати ціни.

За прогнозами аналітиків, Саудівська Аравія і надалі продовжить зберігати високий рівень видобутку нафти, але зважаючи на повернення на ринок Ірану, набагато виробництво країна не наростить.

За оцінками аналітиків американського банку JP Morgan, видобуток нафти Саудівської Аравії в 2015 році склав 10,2 мільйона барелів на добу. У 2016 і 2017 роках, за прогнозами аналітиків, видобуток нафти в країні зросте до показника 10,4 мільйона барелів на добу.

Все про ліквідацію і банкрутство компаній в Україні: нормативна база, новини, тенденції, прогнози аналітиків, журналістські розслідування. Також на інформаційному порталі «Банкрутство та Ліквідація» ви можете переглянути актуальний список вітчизняних підприємств, що знаходяться на стадії банкрутства.