«Металевий клей» MesoGlue зможе замінити зварювання

Зазвичай, якщо потрібно надійно скріпити дві металеві деталі, використовується або зварювання, чи пайка в залежності від розмірів деталей і від виду матеріалу, з якого вони виготовлені. В обох випадках металеві деталі піддаються впливу високої температури, що може викликати ушкодження, наприклад, у випадку роботи з електронікою.

Для заміни зварювання в особливо критичних випадках вчені з Північно-східного університету в Бостоні розробили MesoGlue, унікальний склад, здатний зв’язати металеві деталі з деталями з інших матеріалів і який працює при кімнатній температурі.

Розроблений групою, очолюваною професором Хенкеном Хуанем (Hanchen Huang), MesoGlue складається з мікроскопічних сфер, що мають металеве ядро. Зовнішні оболонки деяких з цих мікросфер покриті індієм, а поверхня інших покрита шаром галію. Коли шар клею виявляється затиснутим між двома поверхнями, що потрібно склеїти, сфери, вкриті індієм, групуються біля однієї поверхні, а сфери, вкриті галієм – біля іншого. В обох випадках, наносфери формують на поверхні щось, що нагадує гребінець.



“Якщо ви берете дві гребінця і починаєте їх з’єднувати, їх зубці щільно входять один в одного” – пояснює Пол Еліот (Paul Elliott), один з дослідників, – “Практично такий же процес відбувається і з нашим клеєм. “Зубці” з наносфери розташовані досить щільно, тим не менш, вони досить добре входять один в одного, забезпечуючи високу якість склеювання”.

Коли індій і галій входять у контакт, вони формують сплав, який обволікає металеві ядра всієї наносфери і формує на підставі цього всього суцільний шар. У результаті виходить клейове з’єднання, яке по міцності можна порівняти зі зварювальним швом або з пайкою.

Звичайно ж, коли мова йде про зварювання товстостінних металоконструкцій, чи деталей машин, промислового обладнання, такий клей не дасть потрібного результату, у цьому випадку найкраще скористатись вигідною пропозицією контактная сварка купить недорого від компанії «ВЭЛГЕН».

На відміну від інших полімерних клеїв, клей MesoGlue володіє високою тепловою і електричною провідністю, на міцність клейового з’єднання не впливає ні температура, ні підвищена вологість, а для формування надійного з’єднання потрібне застосування не дуже сильного тиску.

“Металевий клей має практично необмежене поле застосування, в основному, в області електроніки” – розповідає професор Хуань, – “Будучи чудовим провідником тепла, клей може виконувати функцію теплопровідної пасти. А висока електрична провідність дозволить використовувати клей MesoGlue в якості заміни припою там, де вплив тепла на скріплювальні деталі вкрай небажаний або навіть неприпустимий.

Клей MesoGlue дуже доречним буде для виробництва сонячних батарей, компонентів обчислювальної техніки та мобільної електроніки”.