З пеньків – в скульптури. Творчість Томмі Краггса (Tommy Craggs)

Людство в цілому нещадно ставиться до природи, калічить її, знищує, перетворює красу в жалюгідну пародію, або голу пустелю. Але є люди, які навіть в мертвій природі знаходять щось красиве і намагаються показати це бачення іншим.

Художник Томмі Краггс (Tommy Craggs) в північній Англії створює фантастичні скульптури зі старих пнів, які залишаються від повалених природним шляхом дерев, або ж від лісового господарства, відведеного під вирубку. І, раз вже повернути дерево до життя не вийде, нічого не повинно пропадати дарма: під шум бензопили сухі пеньки перетворюються в ексклюзивні різьблені лавки, фігурки та інші прикраси для громадських парків.



«Я цікавився мистецтвом зі шкільних років. Коли практикуєшся в якій-небудь справі, завжди звертаєш увагу на деталі: так я багато дізнався про різні види дерев, види деревини і т. д. Використовуючи навички роботи з бензопилою, зараз я спостерігаю, як дерева повертаються до життя в моїй художній боротьбі, спробі «гладити проти шерсті» гостру екологічну проблему рубки дерев. Навіть у мертвій природі можна знайти щось гарне – цю красу я намагаюся витягти з сухого пня до кінця, і передати своє бачення іншим».

Красиво, правда? А якщо ви хочете теж спробувати себе у цьому амплуа, то перш за все потрібно тут www.minimojka.in.ua/gardening_equipment/chainsaw придбати хорошу бензопилу, а далі все залежить від вашого таланту, наполегливості, і, звичайно ж, наявності відповідного матеріалу.



Як відомо ще з античних часів, у кожному шматку мармуру захована скульптура - і потрібно лише звільнити її звідти. З мармуром у Сполученому Королівстві якось не дуже, а от з пеньками і полінами – повний порядок.

Томмі Краггс майструє з них не яких-небудь «буратін», а справжні шедеври сучасної скульптури: людей і міфологічних істот, казкових персонажів та героїв фантастичних фільмів, тварин і птахів, мешканців морських глибин і комах. Художник так само використовує африканські мотиви або звертається до «тубільного» мистецтва примітивних народів.



В процесі своєї творчості Томмі Краггс працює переважно бензопилою з особливою різьбою, яка допомагає вдосконалювати навіть найдрібніші деталі.

Після того, як під пронизливе спів металу «захована» в пеньку ідея народжується на світ, художнику залишається лише трохи вдосконалити своє творіння за допомогою зубила і злегка пройтися по ньому наждачним папером.

Численні роботи Томмі Краггса можна побачити, в основному, в околицях англійських міст Дарем (Durham) і Кнэрсбро (Knaresborough): тутешні парки лісу радують око в цілому кількома десятками добротних дерев’яних скульптур, - і кожна з них вже стала справжньою пам’яткою.