Киянам доведеться ще більше платити за тепло

Не встигли кияни звикнути до астрономічних сум у платіжках за опалення, як чиновники готують їм новий сюрприз. Стало відомо, що Національною комісією держрегулювання у сфері комунальних послуг і енергетики заплановано підвищення тарифів на теплову енергію для компанії "Київенерго". Про це йдеться у відповідному проекті постанови комісії.

Дійсно, опалення - дуже болюча тема для пересічного українця, і насамперед з огляду на суттєві фінансові витрати з домашнього бюджету. Як же їх зменшити? Відмінний варіант описано на сайті http://uteplenie-doma.kharkov.ua/, завдяки утеплення будинку рідким пінопластом можна досягнути високих показників теплоізоляції, а значить і економії на теплоносіях.

Отож, згідно з розрахунками чиновників тепло в столиці подорожчає на 8,5%, або на 55,6 грн. за одну гігакалорію. Якщо зараз тариф становить 657,24 грн./Гкал., то після підвищення доведеться платити 712,836 грн./Гкал. Це стосується квартир у будинках з індивідуальними або загальнобудинковими лічильниками. Якщо зараз ви платите за опалення близько 600 грн. в місяць, то після підвищення тарифів, сума за тепло зросте ще десь приблизно на 50 грн.

- Люди повинні усвідомити той факт, що, на жаль, це не останнє підвищення тарифів на тепло, - впевнений співзасновник фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. - Справа у тому, що на сьогоднішній день згідно з існуючими тарифами на газ підприємства теплокомуненерго платять менше 3000 грн. за тисячу кубометрів газу. Це менше, ніж оплачують приватні споживачі за пільговим тарифом. Тому тарифи будуть зростати, і не тільки в столиці, але і у всіх містах, де є центральне опалення.

За його словами, в меморандумі з МВФ є зобов’язання підвищити тарифи на газ до економічно обґрунтованого рівня. Навіть при нинішніх низьких цінах на енергоносії Україна купує газ по 210 доларів за тисячу кубометрів. І це без урахування витрат на транспортування та ПДВ. Тобто при нинішніх тарифах на газ, які становлять близько 120 доларів для підприємств ТКЕ, їх доведеться підвищувати як мінімум в півтора-два рази. Відбудеться це протягом найближчих кількох років. Станеться це, якщо уряд знизить норми теплоспоживання для будинків без лічильників.

Національна комісія розробила проект постанови Кабінету міністрів України, який може знизити норми споживання тепла для багатоквартирних будинків, необладнаних теплолічильниками.