Гіперреалістичні ляльки Михайла Зайкова

Більшість з нас бачили всі ці фільми жахів, в яких ляльки або оживають самі по собі, або людину перетворюють в свою маленьку пластикову копію, щоб вона все відчувала, але не могла нічого сказати. Шарнірні ляльки Михайла Зайкова викликають приблизно такі ж почуття - вони настільки реалістичні, що не віриться, що це просто ляльки, здається, вони ось-ось оживуть і почнуть якщо не говорити, то вже точно дивитися на вас цілком осмислено.

Для того, щоб створити такі шедеври, безумовно, недостатньо бути просто гарним скульптором, необхідно в буквальному сенсі віддавати всю свою душу роботі. Так як це роблять виробники monster high ляльок, які вважаються зараз найпопулярнішими у світі.

Образ кожної ляльки продуманий до дрібниць - від підліткової припухлості обличчя до вишуканих суконь з воланами і мереживами. Навряд чи захочеться таку ляльку переодягати у щось інше або гратися з нею, як зі звичайними ляльками: кожна робота Михайла Зайкова - це справжній витвір мистецтва!



Ляльки створюються з полімерної глини, вони всі приблизно однакового зросту - 70 см. В кожному виробі 14 шарнірів, які дозволяють рухатися голові, рукам, ногам. Ляльки розмальовуються виключно вручну - для цього Михайло використовує акрилові фарби. Очі для них замовляє спеціально з Німеччини (це не штампування, всі очі розписані вручну, тому і виглядають такими “живими”). Вбрання, та й весь образ продумує і створює Ірина Куземіна, з якою Михайло познайомився під час своєї роботи в ляльковому театрі.



Про те, що авторські ляльки можуть бути більше, ніж просто іграшками, Михайло дізнався в 2010 році, коли побачив фотографії ляльок Laura Scattolini і Rotraut Shrott. Тоді він почав пробувати, експериментувати з матеріалами, розмірами, формами. Спочатку це були статичні ляльки. Близько року тому скульптор вирішив змінити тактику і надати своїм лялькам рухливість.



Михайло і Ірина разом працюють над результатом, хоча у кожного абсолютно різні завдання. Продумуючи разом, як буде виглядати лялька в готовий вигляді, приходить розуміння, що і як треба працювати. У підсумку на одну ляльку йде близько місяця спільної роботи, однак результат явно вартують затраченого часу.