Вчені встановили, що смартфони шкідливі для хребта

Постійне використання мобільних телефонів і планшетів вплинуло на нашу поставу не в кращу сторону. Дивлячись на екран мобільного девайса, користувачеві доводиться постійно нахиляти голову. Нещодавно науковцями було доказано, що при нахилі на 60 градусів на шию припадає навантаження, еквівалентне 27-кілограмовому вантажу.

Щасливі володарі смартфонів стали першочерговою мішенню для остеохондрозу — хвороби сучасної цивілізації, вважає вчений з Нью-Йорка Кеннет Хансраж. Викликати появу дистрофічних порушень суглобових хрящів допомагають саме «розумні» мобільні пристрої, які змушують свого власника по кілька годин на день проводити в неприродній позі — з похиленою головою.

Так, учений встановив, що в середньому господар смартфона проводить від 2 до 4 годин, зігнувши шию неприродним чином, і цим збільшуючи шкідливі навантаження на шийний хребетний відділ. Нескладні арифметичні обчислення приводять нас до невтішних цифр — в рік людина проводить в такому шкідливому для шиї положенні до півтора тисяч годин. Вчений побоюється, що зручні і такі корисні смартфони незабаром стануть причиною розвитку епідемії неправильної постави у масштабах всього людства.

Не варто забувати, що означає «гарна постава» — це такий стан вашого тулуба, при якому голова і саме тіло завжди знаходяться на єдиній вертикалі, якщо подумки провести через тіло вісь. При цьому підборіддя повинно бути злегка підняте, плечі вільні і розправлені, живіт природно підібраний, лопатки рівні і не випирають. Це ідеальне положення для вашого хребта, яке рівномірно і правильно розподіляє навантаження на всі його відділи. Нахили голови і тулуба, відповідно, збільшують надмірне навантаження на деякі хребетні відділи, найчастіше стаючи фатальними для організму.

Вчені підрахували, що голова звичайної людини важить приблизно 4,5-5,4 кг при природному вертикальному положенні. Нахиляючи голову вперед, людина значно збільшує навантаження на шийний відділ, якому доводиться утримувати вагу в майже 13 кг при нахилі на 15 градусів, 22,23 кг — при 45 градусах. А любителі робити селфі, нахиляючи голову на 60 градусів, додатково навантажують хребет на цілих 27 кілограм.

Звичайно, систематично підвищуючи навантаження на хребетний відділ, людина дуже шкодить своєму здоров’ю. Це призводить, крім іншого, до дистрофічних змін міжхребцевих дисків, що є першопричиною остеохондрозу шийного відділу, а також може розвинутися грижа або протрузія.


Опытные специалисты «Медицинского центра Берсенева» помогут одолеть различной сложности заболевания позвоночника, суставов и нервной системы. На сайте http://doctorbersenev.org/ представлено подробное описание предлагаемых клиникой услуг, цены и контактная информация.