Фіни відправили триповерховий будинок в морський круїз

Цю операцію називають першою в світовій історії. Твердження спірне, але важко пригадати, щоб хто-небудь раніше перевозив по морю цілу триповерхову офісну будівлю, яка незадовго до цього була побудована в закритому приміщенні. Дізнаймося про подробиці цієї незвичайної морській подорожі.

Фінська будівельна компанія NEAPO зводить будинки не так, як всі інші. Вони не використовують бетон, а застосовують сталеві панелі з стільниковою структурою, і в результаті подібні будівлі получаються легшими, довговічнішими і міцнішими, ніж звичайні. З панелей збирають модулі - кожен з них може бути готовою чотирикімнатною квартирою чи офісом, які потім компонують в загальну цільну конструкцію. Дана технологія отримала назву Fixel.



До недавнього моменту готові будинки перевозили по автомобільним дорогам - з допомогою багатоколісних транспортерів, схожих на ті, що перевозять до місця старту космічні ракети, або подібні крупногабаритні конструкції. Але, як повідомляє радіостанція “News FM”, останнє замовлення надійшло з острова Хірвенсало, з яким природньо немає автомобільного сполучення.

NEAPO довелося використовувати пором. Щоб не витрачатися на наземну перевезення, замовлення зводили прямо в порту, на одній з верфей, з усіма комунікаціями, зовнішньою і внутрішньою обробкою. А тому фіни можуть стверджувати, що це - перша у світі будівля, побудована всередині закритого приміщення.

8 вересня 2011 року з порту Турку в Архіпелаговое море (частина Фінської і Ботнічної затоки в акваторії Балтійського моря) вийшов корабель з будинком на палубі. Довжина будівлі - 33 метри, висота - 12, вага 220 тонн. Незвичайна подорож тривала три години. Нерухомість - хоча тепер вона втратила право так називатися - була доставлена замовнику вчасно і в цілісності, і незабаром змонтована на потрібному місці. Між іншим, встановлена не назавжди - при бажанні будівлю можна буде пересунути і не один раз.



Як уточнює видання Membrana, збірка офісної будівлі для острова Хірвенсало почалася в грудні 2010 року. В результаті будинок був зібраний з трьох модулів. На верфі ж будівля отримала всю зовнішню і внутрішню обробку, системи опалення та вентиляції, були проведені всі електромонтажні роботи, встановлено освітлення та сантехніка. Будинок фактично був зібраний під ключ.


О современной ситуации на украинском рынке недвижимости, тенденциях и перспективе его развития рассказывает эксперт в этой области  Игорь Черненко в интервью корреспондента информагентства Ukrainian News Agency.