Хавала — головний біль банків

Коли мова заходить про нелегальний фінансовий оборот, більшість людей уявляють собі якихось кур'єрів з валізами або спортивними сумками, які тримаючи палець на спусковому гачку перетинають кордон. Або це хитрі банкіри, що переводять гроші в таємниці від своїх співробітників і податкових органів. Але це не так.

Хавала являє собою мережу грошових брокерів, кожний з який дорожить своїм ім’ям. Щоб передати гроші з одного кінця планети в інший, досить віддати готівку брокеру. Той зробить телефонний дзвінок іншому брокеру - і одержувачу в іншій країні видадуть грошовий переказ.

Все просто, сидить собі на базарі десь в Джалалабаді такий серйозний східний джентельмен, а на прилавку замість хурми чи баранини стоси грошей. Треба би йому порадити адресок foroffice.com.ua/catalog/schetchiki-banknot, де є хороші лічильники банкнот, вручну таку масу “зелені” ой як нелегко буде порахувати!



Система діє безвідмовно вже більше 400 років, і жоден уряд у світі не здатний взяти цю давню химеру під свій контроль. Спочатку Хавала була популярна в північній Африці, на Середньому Сході і в Індії. Згодом Хавала перетворилася на повноцінну фінансово-розрахункову систему. До цих пір в деяких країнах банківська система замінює її лише частково. У першій половині 20 століття в Південній Азії Хавала майже повністю заміняла банки.

Слово «хавала» в перекладі з арабської означає «вексель», а з івриту - «посилка». Сучасні індійські іммігранти, які працюють в США і Європі, відсилають додому зароблені гроші саме такими «посилками».

За переміщення грошей у системі відповідають брокери - хаваладари. Строго кажучи, гроші нікуди не переміщуються. Клієнт А йде до хаваладара в одному місті, передає йому певну суму готівки і повідомляє пароль, за яким клієнт Б в іншому місті або країні повинен ці гроші отримати. Хаваладар дзвонить іншому хавала-брокеру і каже йому суму і пароль. Потім клієнт А повідомляє пароль клієнту Б, той іде до хаваладара у своєму місті, каже йому пароль і отримує грошовий переказ. Самі гроші, за великим рахунком, нікуди не переміщаються - вони крутяться на балансі у хаваладара.

Така система унікальна ще й тим, що не використовує векселі. Для того, щоб один хаваладар видав за запитом іншого хаваладара гроші клієнту, не потрібен вексель - досить шанованого у брокерському середовищі імені. Якщо ім’я перестає бути шанованим, з хавала-брокером перестають працювати і він випадає з системи.

Хавала — це переказ грошей, який апріорі не може стати підконтрольним державі. Багато в чому завдяки цьому, а також тому, що банки відчувають до Хавали люту ненависть, цю фінансово-грошову систему часто звинувачують у допомозі терористам, наркобаронам і т. д.

Не зважаючи на це, Хавалу використовують мільйони людей. На відміну від банків, переказ грошей через цю систему йде швидше і обходиться набагато дешевше. Ви не залежите ні від офіційного обмінного курсу, ні від служб фінансового моніторингу... взагалі ні від чого. Мережа шанованих клієнтами брокерів, готівка та телефонний зв’язок — ось все, що потрібно для Хавали.

Сьогодні ця система дуже популярна в Індії, Пакистані, Єгипті, Афганістані, африканських країнах.