Вентилятор Dyson розжене повітря без лопатей

Як не стараються виробники вентиляторів, наразі всі їх винаходи важко назвати повністю безпечними. Можливо фірмі Dyson вдалося це зробити, створивши свій, так званий "помножувач повітря", що працює без обертових лопатей.

Англійський інженер, винахідник і бізнесмен Джеймс Дайсон знаменитий безліччю дивовижних речей, що міцно увійшли в наше життя. Багато хто, можливо, не знають, але саме сер Дайсон придумав в кінці 1970-х знаменитий порохотяг без мішка для збору пилу («циклон»). Зараз подібні апарати досить популярні, а тоді, наприкінці 70-х, винахідник піддався жорсткій критиці з боку європейського лідера з виробництва техніки для домашнього прибирання — Electrolux: мовляв, ця техніка дуже інноваційна, занадто складна і взагалі, споживачі не захочуть бачити бруд і пил крізь прозорі стінки контейнера.

Не підтримали винахідника і європейські інвестори, тому Дайсону довелося продати патент на порохотяг-«циклон» в Японію. Саме «колиска високих технологій» першою оцінила по достоїнству розробку (в той час пилосос називався «G Force»). Але такий холодний прийом своїх ідей з боку співвітчизників не зупинив Джеймса Дайсона, і незабаром він заснував у Великобританії власну компанію, яка зайнялася  розробкою і виробництвом інноваційної техніки для дому.

Взагалі, віртуозне поводження з повітряними потоками, можна сказати, є “візитною карткою” компанії. І безлопатеві вентилятори стали, мабуть, апофеозом інноваційних розробок у цій галузі. І якщо приточні установки здатні забезпечити приміщення в достатній кількості свіжим повітрям, то за допомогою цих вентиляторів можна розігнати його по кімнаті, причому досить незвичайним способом. 



З першого погляду вентилятор Dyson Air Multiplier вражає уяву своїм оригінальним зовнішнім виглядом: де лопаті? Де двигун? При відсутності рухомих лопатей вентилятор виявляється абсолютно безпечним в експлуатації і простим у догляді.

Насправді звичайний вентилятор з лопатями і класичним двигуном у Dyson Air Multiplier присутній, але він прихований в основі приладу. Повітря нагнітається в кільце і через вузьку щілину шириною 1,5 мм викидається назовні. Геометрія кільця побудована таким чином, що воно веде себе подібно крилу, і виривається з щілини повітря захоплює з собою додаткові повітряні маси так, що загальна продуктивність вентилятора приблизно у 15 разів більше продуктивності маленького пропелера, захованого в ньому.