Хакери на службі урядів

Якщо спробувати намалювати для себе сучасний образ хакера, то, як правило, ви побачите серйозного чоловіка у дорогому стильному костюмі, або в уніформі спецслужби. Часи прищавих підлітків, які зламували відеоігри, і одинаків-ентузіастів, що з гаража загрожують Пентагону, давно пройшли.

Середньостатистичному сучасному хакеру сьогодні далеко за 30, він носить зазвичай військову форму і офіцерське звання. У команді таких же серйозних чоловіків і жінок він сидить у непримітный будівлі під захистом воєнізованої охорони і наносить удари строго туди, куди вказує рука уряду.

Так, 15 років тому він, можливо, зламував ігри і марив всесвітньою компютерною революцією. Але ми живемо не в художньому фільмі: одного разу чоловіки в ділових костюмах зробили йому пропозицію, від якої важко відмовитися. Взагалі, зараз, володіючи навиками роботи на комп”ютері, і маючи доступ до інтернету, можна заробити непогані гроші, ось почитайте Questra holdings відгуки, це компанія, що дійсно пропонує реальний заробіток!

Отож, забудьте про образ хакера-одинака. Таких сьогодні просто не існує. Хакерство нині розцінюється всіма законодавствами як цілком реальна загроза. Будь-який  талановитий хакер, як правило, працює на державу. А протистояння країн і хакерських груп в мережі вже цілком серйозно називають «Другою Холодною війною».

Пропонуємо ознайомитися з її учасниками

«Сирійська електронна армія»

Угруповання, про яке світ дізнався в 2011 році, було сформована з сирійських студентів університетів і займається пропагандою на користь сирійського президента Башара Асада. На їх рахунку — удари по The New York Times, Twitter і неабиякий переполох у TOR. Їх жертвами в різний час стали CNN, Washington Post і Time – а одного разу вони навіть переконали громадськість у тому, що в Білому Домі стався вибух, і президент Обама поранений. Ця новина ненадовго порушила роботу фондового ринку, а індекс Dow Jones сильно знизився.

Крім того, «Сирійська електронна армія» займається залякуванням людей, які не підтримують режим Асада.


Група «Dragonfly»

Кому конкретно підпорядковується «Dragonfly», точної ясності немає. Аналітики схиляються до того, що група діє або в інтересах якоїсь східноєвропейської країни, або перебуває під командуванням політичної верхівки Євросоюзу. У 2011 році вона заявила про себе потужною атакою проти авіакомпаній і оборонних галузей США і Канади. «Dragonfly» використовує трояни – їх власний Virus.Oldrea і Trojan.Karagany. Це шпигунське програмне забезпечення дозволяє стежити за сферою енергетики та здійснювати акти промислового саботажу.


«Індивідуальні операції доступу»

Група, яка перебуває в підпорядкуванні Агентства Національної Безпеки США. Саме в її лавах працював відомий Едвард Сноуден, саме вона винна в прослуховуванні телефонних розмов як у США, так і за кордоном. Дії групи не обмежуються хакерством. Їх люди перехоплюють поставки персональних комп’ютерів, на яких розміщується шпигунське програмне забезпечення. Крім того, група відповідає за стеження за багатьма політиками Європи, включаючи канцлера Німеччини Ангелу Меркель і президента Франції Франсуа Олланда.


«Tarh Andishan»

«Tarh Andishan» перекладається з іспанської як «Мислителі», або «Новатори». Ні вміння мислити, ні новаторства цій групі не займати. Про себе угруповання заявило в ході операції «Сокира м’ясника», яка проводилася в 2012 році проти як мінімум 50 різних організацій з усього світу, які працюють у військовій, комерційній, освітньої, екологічній, енергетичної та аерокосмічній галузях. Кілька разів ці хакери, що контролюються урядом Ірану, отримували повний контроль над інфраструктурою західних аеропортів.


«Підрозділ 61398»

Китайська команда, більш відома у профільному середовищі як «Панда з ключкою», тільки в 2013 році викрала сотні терабайт (!) даних як мінімум з 141 організації по всьому світу, включаючи гучне викрадення всієї документації про новітній літак-винищувач Міністерства оборони США.

Масштаби їх діяльності настільки великі, що не піддаються ніякому опису. Крім того, «Панди» краще інших замітають сліди, що ускладнює ідентифікацію повного списку їхніх «подвигів».


«Бюро 121»

Можна скільки завгодно жартувати на тему хакерів в державі, де немає підключення до інтернету – корпорація Sony Pictures жарт, напевно, не оцінить. Північнокорейське «Бюро 121» стоїть за атакою на сервера компанії за фільм «Інтерв’ю», котрий висміяв порядки в країні Кім Чен Ина. Вважається, що ця команда підпорядковується безпосередньо Міністерству оборони і створена для підкріплення повноцінних бойових дій. На їх рахунку — хакерські атаки і саботаж проти Південної Кореї і США.