Медичний дрон-дефібрилятор

Прототип безпілотного літального апарату медичної допомоги, розроблений Алеком Момонтом (Alec Momont) під час навчання на факультеті промислового дизайну Технічного Університету Дельфт — став фіналістом конкурсу Dutch Design Awards 2015 в секції "Послуги та системи".

Медичний дрон створений для надання допомоги пацієнтам, що страждають раптовою зупинкою серця. Він здатний в автоматичному режимі швидко доставити необхідні медикаменти, кисневу маску і дефібрилятор. Завдяки інтеграції з інноваційною платформою Living Tommorow, дрон в автоматичному режимі отримує сигнал при дзвінку в службу порятунку, визначає координати пацієнта, прокладає свій шлях завдяки GPS, доставляє необхідне обладнання і до 4 кілограм корисної ваги на швидкості до 100 км/год.

Після прибуття, дрон здатний організувати сеанс телеприсутності лікаря і почати реабілітаційні заходи до безпосереднього прибуття служби порятунку. Лікар, отримавши картинку з місця події і провівши опитування оточуючих людей, має можливість дати інструкції про проведення процедур, таких як установка кисневої маски або електродів вбудованого дефібрилятора.

Надзвичайно корисний апарат, з огляду на те, що тільки в Європі щорічно майже у 800 тисяч людей трапляється раптова зупинка серця, а врятувати вдається лише 8%, і в основному власне через запізнілий приїзд лікарів. Будемо надіятись що скоро він появиться і у нас, а наразі для цілей екстренного порятунку на сайті  http://fmed.com.ua/ компанії «ФОРТМЕДИКА» можна замовити найсучасніше обладнання для реанімації, хірургії, діагностики інших медичних областей.



Розробка примітна тим, що являє собою комплексну систему порятунку, і пропонує більше, ніж просто продукт. Завдяки інтеграції дрона зі службою порятунку через платформу Living Tommorow, з’являється можливість оточуючим людям швидко дізнатися як надати допомогу на місці до приїзду лікарів.

Випробування прототипу на базі лікарні Університету Гента (Ghent University) показали, що прискорення доставки дефібрилятора до пацієнта на 1 хвилину збільшує шанс на виживання на 10%. Медичний дрон здатний доставити його протягом декількох хвилин, незалежно від завантаженості доріг і персоналу. Висока швидкість реагування і розгортання надання професійної допомоги є явною перевагою.