Почалися випробування безпілотних міні-автомобілів Lutz Pathfinder

Ще зовсім недавно в це важко було б повірити. Таксі з автономним керуванням? Безпілотна перевезення людей? Прийшов час, і фантастичні проекти стають реальністю! Сінгапурське безпілотне таксі Induct, аналогічний проект від Google і китайського пошуковика Baidu, самокеровані кабінки в лондонському аеропорті Хітроу, і ось ще один британський проект.

В Мілтон-Кінс (графство Бакінгемшир, Великобританія) громадськості представили невеликі електромобілі Lutz Pathfinder, яким у перспективі належить возити людей по пішохідних доріжках.

Lutz Pathfinder здатний брати на борт двох чоловік і невеликий вантаж. Блок акумуляторних батарей забезпечує запас ходу близько 60 кілометрів. З міркувань безпеки максимальна швидкість електромобіля обмежена 24 кілометрами на годину.

Головною особливістю міні-машин повинен стати автопілот, який буде прокладати маршрут, покладаючись на інформацію панорамних камер, лазерних датчиків, радарів, приймача навігаційної системи GPS і інших систем.

Розробка Lutz Pathfinder тривала приблизно півтора року. Найближчим часом фахівці підрозділу Mobile Robotics Group з Оксфордського університету встановлять на тестові електромобілі обладнання системи автономного управління.



Спочатку в програмі випробувань задіють три електромобілі. Причому в салоні буде знаходитися оператор, готовий у разі виникнення нештатної ситуації взяти керування на себе. Надалі машини повинні пересуватися самостійно.

У перспективі на вулиці британських міст, як очікується, приїдуть десятки Lutz Pathfinder. Передбачається, що роботизовані машини будуть перевозити літніх людей і тих громадян, які не хочуть ходити пішки. Для виклику роботаксі можна буде скористатися спеціальним мобільним додатком.

Зараз великим попитом користується таксі Бориспіль, і насамперед через наявність тут головних повітряних воріт країни. Втім заказати цю послугу раджу в службі «Метеор Такси», саме тут ідеальним чином поєднано найвищий комфорт, безпека, оперативність, і демократичні тарифи.