Лікарі виправдали заміну дорогих брендових ліків дженериками

Днями авторитетний журнал AnnInternMed опублікував на своїх сторінках результати дослідження американських медиків, що вивчали проблему заміни оригінальних ліків дженериками (більш дешевими аналогами).

Згідно з даними, наведеними в статті журналу AnnInternMed, статистично ще не підраховано, як часто використовуються брендові ліки при наявності на ринку їх аналогів. В той же час вже були проведені дослідження, які показують, що при лікуванні деяких захворювань дженерики становлять дуже істотну частку в 35-40%.

Дослідники з США прийшли до висновку, що використання аналогів оригінальних препаратів може позитивно позначатися на лікуванні, - хоча цей позитивний ефект і не дуже значний.

«Менша вартість дженериків дійсно сприяє кращій прихильності до терапії при хронічних захворюваннях, що вимагають постійного прийому препаратів, показало дослідження. Але збільшення прихильності не дуже велика - всього 5-6%», - свідчать результати нової роботи вчених.

При цьому автори статті припускають, що позитивний внесок дженериків міг бути більш істотним, однак на сьогоднішній день ситуація така, що «і лікарі, і пацієнти думають, що брендові медикаменти краще дженериків, і це основний бар’єр для використання більш дешевих аналогів ліків».

Такий вибір, на думку дослідників, пов’язаний, більшою мірою, з маркетологічною стратегією фірм-виробників, їх активністю в роботі з лікарями, а також нормативно-правовими аспектами. Тому, як зазначають американські експерти, у деяких випадках не має сенсу прописувати для лікування дорогі брендові медикаменти.

Медики повинні призначати дженерики, а не більш дорогі препарати, якщо дослідженнями підтверджена рівна ефективність ліків, вважають вони. Однак підкреслюють, що такі дослідження повинні бути методологічно коректними.

В чем заключается процедура  получение лицензии на мед практику, ее этапы, особенности, необходимые документы, нормативная база.