HighDro Power - дармова енергія з каналізації

Виявляється, що стічні каналізаційні води можуть бути непоганим джерелом електричної енергії. Придумана Томом Бродбентом, студентом промислового дизайну університету Лестера Де Монтфорта (DMU), установка HighDro Power використовує енергію падіння стічних вод з каналізаційних труб висотних будівель і перетворює її в електрику.

Бродбент надихнувся на розробку пристрою, коли він, зливаючи воду з ванни у готелі, виявив, що вона виливається дуже швидко і з великим напором. Він зрозумів, що можна було б якось використати цю енергію як екологічно чистого джерела.

«Установка HighDro Power працює, використовуючи воду, що зливається з душових, туалетів та раковин багатоповерхових будівель. Вода спускається по трубі і потрапляє на чотири лопаті турбіни, що у свою чергу приводить у рух один генератор», — сказав він.

«Ця установка діє так само, як і робочі колеса гідротурбін, в тому числі і щодо обмеження впливу будь-яких твердих тіл, що проходять через лопаті, на працездатність установки».

До речі, про каналізаційні стоки: якщо вам потрібно викачати яму, чи потребуєте інші послуги ассенізаторів, раджу звернутись в компанію Канал-Сервіс ЧП.



Винахід Бродбента є свого роду відповіддю на завдання, поставлені урядами в ході саміту G8 в цілях скорочення викидів вуглекислого газу і залежно від викопного палива для виробництва енергії до 2050 року. За його словами, електроенергія, вироблювана HighDro Power, може бути використана в хмарочосі середньої величини для економії витрат на електроенергію близько 1410 доларів на рік, або ж бути проданою назад в національну електромережу.

Для того, щоб зробити робочий прототип конструкції, Бродбент використовував технології швидкого моделювання — лазерний випал і фрезувальний пристрій з ЧПУ типу CNC, а також вакуумне формування. У якості вихідних матеріалів були використані підшипники, шестерні та інші деталі від компаній-постачальників стандартних компонентів. Наступний крок Бродбента – тестування свого пристрою в реальних умовах.