Гора Рашмор: пам’ять про визначних президентів США

Національний меморіал "Гора Рашмор", без сумніву, одна з найбільш відомих визначних пам'яток Сполучених Штатів – данина пам'яті великим американським президентам, покликана зберегти пам'ять про велику історію країни на довгі століття. Розташований у горах Блек-Хіллз (Black Hills), Південна Дакота, меморіал щорічно відвідують близько трьох мільйонів чоловік.

Головним ідеологом ідеї створення монумента був місцевий історик Доан Робінсон; правда, за його задумом, у скелі повинні були бути зображені інші особи, що зробили вплив на становлення і розвиток країни, наприклад, індіанський вождь Червона хмара, відомі американські першопрохідці.

Автором грандіозного монумента став скульптор Гатсон Борглум (Gutzon Borglum); він був не першим, до кого звернувся зі своєю пропозицією Робінсон, проте він дуже пристрасно зацікавився цією ідеєю, і саме Борглуму належить ідея зобразити в камені великих американських політичних діячів.


Безумовно, кожен з представлених особистостей був гідний такої великої честі - Джордж Вашингтон, перший президент Томас Джефферсон - один з авторів американської Декларації незалежності, Теодор Рузвельт - який керував країною в насичені подіями перші роки минулого століття, і ініціатор скасування рабства, борець за збереження Союзу Авраам Лінкольн.

5 березня 1925 року був підписаний законопроект, який дозволив розпочати роботи, однак пройшло більше двох років, перш ніж почалося створення монумента – як це часто буває, все впиралося у відсутність коштів

Роботи зі створення монумента почалися лише 4 жовтня 1927 року; значна їх частина припала на роки Великої депресії, і Борглуму доводилося займатися не тільки безпосередньо роботами на скелі, але і добуванням необхідних для їх продовження коштів.

Меморіал відкривали поетапно – до липня 1930 року була готова голова Вашингтона, у 1936-му – Джефферсона, в наступному році – Лінкольна і, нарешті, у 1939-му році були закінчені роботи по створенню образу президента Рузвельта.

Мільйон доларів і чотирнадцять років наполегливої праці потрібно було на те, щоб закінчити цю грандіозну справу. Гатсон Борглум, який помер у березні 1941-го, не дожив кілька місяців до повного завершення робіт по створенню грандіозного монумента, і завершенням робіт керував його син Лінкольн.



Если вам требуются на кладбище оригинальные изысканные готовые памятники в Минске, отличным вариантом станут гранитные мемориальные комплексы “Габриель”.