Трансформовані меблі Roombot зекономлять житловий простір

Наявність великої кількості меблів іноді створює безлад і дискомфорт, особливо у оселях з невеликою площею, тим більше що значна їх частина, як правило, досить рідко використовується. От було б чудово придбати один предмет меблів, який може стати, скажімо, стільцем, столом, ліжком або диваном в залежності від потреб в даний момент.

Саме такі трансформовані меблі розробляють дослідники в лабораторії робототехніки EPFL (Лозанна, Швейцарія). Вони складається з маленьких модульних роботів під назвою Roombot, які можуть формуватися у всі види предметів меблів.

Один Roombot є досить простим (і, отже, відносно дешевим), але повністю автономним модульним роботом з великою кількістю роз’ємів і шарніром в середині. Кілька таких роботів можуть самостійно об’єднуватися у будь-який предмет меблів, а також перенастроюватися, рухатися по команді користувача і навіть, об’єднані, ремонтувати самі себе. Якщо користувач більше не потребує їх допомоги, роботи роз’єднуються і акуратно ставляться до стіни.

На думку розробників, головною перевагою модульних роботів, що відрізняє їх від звичайних «монолітних» роботів, є більш висока гнучкість і надійність від збоїв, а також можливість самостійної конфігурації.

Що ж, було б забавно в недалекому майбутньому прокидатися вранці в модульному ліжку і йти приймати душ, в той час як ложе само перетворюється на обідній стіл для сніданку. Після сніданку обідній стіл може перетворитися за бажанням користувача в диван або крісло, або письмовий стіл.


Звучить заманливо, хоча цей проект поки що перебуває тільки в стадії розробки. Дослідники лабораторії виділяють чотири основні цілі, які вони збираються досягти в процесі розробки Roombot.

Перша мета полягає в розробці прототипу робота, який буде володіти різними здібностями комунікації та зондування. По-друге, необхідно розробити нові методи адаптивного керування рухом робота в будь-якому просторі. Далі, вчені будуть розробляти автоматичні налаштування алгоритмів для створення багатомодульних структур, а також для перетворення структури в структуру. Ну і, нарешті, четверта мета полягає в розробці користувальницького інтерфейсу, що дозволяє ефективно управляти і навіть навчати модульних роботів.


Красиві, комфортні, довговічні мягкі меблі у Львові від інтернет-магазину «АБВ-меблі» стануть прекрасним доповненням будь-якого інтер’єру. У продажі великий асортимент крісел, диванів, пуфів найрізноманітніших кольорів, фактур і конструктивно - дизайнерських рішень.