Крубера-Вороняча - найглибша у світі печера

Ще з давніх часів неймовірний інтерес у людей викликали печери, ваблячи своєю загадковістю і невідомістю глибин підземного світу. На сьогоднішній день існує ще багато печер, які не бажають розкривати свої секрети людству, але все ж є і такі, які потрохи відкривають завісу таємниці як для науковців, різних екстремалів, шукачів пригод, так і для звичайних туристів. Однією з них є печера Крубера-Вороняча, що вважається найбільш глибокою з усіх досліджених печер у світі.

Гірський масив Арабіка, розташований на території Абхазії, є унікальним світовим природно-географічним об’єктом. Печера Крубера-Вороняча, розташована в масиві, згідно наукової статистики, вважається найглибшою печерою світу, на сьогоднішній день вона досліджена до глибини 2190 метрів. Її внутрішні приміщення являють собою низку дивовижним чином переплетених гілок, колодязів, галерей, перелазів, сифонів, які частково розташовані під водою.

Вхід в печеру, що знаходиться в урочищі Орто-Балаган, був виявлений експедицією радянських спелеологів в 1960 році, тоді ж печера і отримала початкову назву Крубера на честь основоположника вітчизняного карстознавства. До 1982 році вченим вдалося дослідити лише 210 метрів глибини, експедиція київських спелеологів 1982-87 роках змогла дослідити 340 метрів і додала до назви печері ще одне слово Воронна.

Грузино-абхазький конфлікт, що вибухнув в 90-х роках  зробив дослідження печери тимчасово неможливим.



З серпня 1999 року спелеологи продовжили дослідження внутрішніх гілок печери, стрімко проникаючи у її глибини, до 2004 року було пройдено 1775 метрів. Наступні роки йшло активне вивчення ходів і відгалужень печери з використанням новітніх технологій і досягнень науки.

В серпні 2015 року вченим-спелеологом з Сімферополя Самохіним Г.В. була досягнута глибина 2190 метрів. У 2014 році вчені несподівано виявили другий вхід у печеру, який дозволив почати дослідження з нової точки.

Варто відзначити, що печера є по-своєму унікальною ще в одному напрямку, в ній знаходиться вихід на поверхню карстової річки Репруа, протяжність якої всього 18 метрів, що є абсолютним рекордом мінімальної довжини річок в світі.



С давних времен курорты Абхазии благодаря своим природным красотам, уникальным климатическим условиям и целебным источникам считались лучшим местом для отдыха и оздоровления. На нашем сайте вы сможете выгодно забронировать номера в лучших гостевых домах, пансионатах, санаториях, отелях Гагры, Пицунды, Нового Афона.