Кінетичне взуття, яке буде заряджати гаджети під час ходьби

Заряджати мобільний пристрій під час звичайної ходьби, і не відчувати при цьому якого-небудь дискомфорту - мрія багатьох. І схоже, американські вчені впритул наблизилися до її реалізації. Вони створили взуття, яке здатне заряджати будь-які гаджети.

Старші наукові співробітники Дж Ешлі Тейлор і Том Крупенкін з Вісконсинського університету в Мадісоні здійснили справжній прорив в області засобів зарядки мобільних пристроїв за допомогою кінетичної енергії. Вченими була створена інноваційна взуттєва підошва з інтегрованим в неї генератором кінетичної енергії. Головною особливістю проекту стало те, то «підошви» використовують принципово новий механізм отримання електроенергії.



В рамках свого проекту, вчені спробували розробити принципово новий, якісно відмінний від усього відомого метод перетворення механічної енергії в кінетичну. Попередні розрахунки показали, що людська хода здатна давати 10-20 Вт енергії. Вчені сконцентрувалися саме на прямому перетворенні енергії. В основу проекту лягла наукова робота Тома Крупенкіна про кінетичну енергію, опубліковану ним ще в 2011 році.

Завдяки пошуковій роботі, інженерам вдалося створити пристрій, який вони назвали «bubbler». Даний електромеханічний пристрій, вбудований в підошву, зміг вирішити головну проблему подібних гаджетів – занадто низький енергетичний потенціал людської ходьби. Інакше кажучи, тепер, для початку перетворення механічної енергії в кінетичну, пристроям не потрібно витрачати «стартовий заряд електрики» на початок роботи.

У даний момент експериментальні підошви видають 10-15 Вт електроенергії. Цього вже більше, ніж достатньо для поповнення акумулятора мобільних пристроїв. Вчені також не виключають того, що їх розробка може знайти застосування в оборонній сфері, спорті, а також при розробці пристроїв для жителів країн, що розвиваються. У даний момент нове взуття перебуває у стадії доопрацювання. Найближчим часом науковий колектив має намір почати пошук комерційних партнерів для виробництва.