Суперспоруди. Гребля Гувера (США)

Гігантська гребля, що розділяє на дві частини річку Колорадо в її нижній течії, носить ім'я Герберта Гувера, президента Сполучених Штатів. 600 тисяч тонн цементу, 3,33 мільйона кубометрів бетону і 221 метрів у висоту дозволяють порівняти споруду по масивності з пірамідами Гізи. На греблі в 1936 році була відкрита гідроелектростанція, і обидва ці споруди були визнані у свій час найбільшими в світі.

Дамба, міст через Чорний каньйон і основа для систем зрошення – основні функції, які покладалися на цю споруду століття. Колорадо в цих місцях нерідко розливалася, вщент гублячи сільськогосподарські посадки, а з появою греблі ситуація кардинально змінилась.

Звичайно ж функціонування подібного об”єкту неможливе без надійного насосного обладнання, до речі, якісний вакуумний водокільцевий насос можна придбати в компанії NRG GROUP.

Гребля виглядає вражаюче і по праву вважається головною визначною пам’яткою поблизу Лас-Вегаса.



Історія будівництва була досить трагічною. Епохальний проект забрав 96 життів, а нелюдські умови праці зробили багатьох робочих інвалідами. Першою жертвою греблі був такий собі Тірні, топограф, що вибрав місце для споруди. А останнім, за дивним збігом обставин, річка забрала життя його сина.

Спеціально для розміщення безпрецедентної кількості робітників, з допомогою яких зводилася дамба Гувера, планувалося побудувати містечко з назвою Болдуер. З житлом вийшла заминка, чому перший час будівельникам довелося тулитися в наметах. Після страйку справа пішла швидше, і навесні 1932 перші жителі справили новосілля. Містечко відрізнялося тим, що в ньому діяв сухий закон, заборона на гральні будинки і проституцію.

При будівництві застосовувалася новітня на той момент технологія заливки бетону, але незважаючи на це, застигання бетонного моноліту не завершилося і донині. Потужна система електрогенераторів на річці Колорадо – основне джерело енергії для всього Заходу США. До 1991 року ця гігантська мережа управлявся вручну, а після комп’ютеризації всі процеси почали відбуватися автоматично.



Вид на греблю Гувера – один із символів США, і цим гребля зобов’язана архітектору Гордону Кауфману. Адже спочатку передбачалося, що споруда буде побудовано в стилі мінімалізму, як звичайна стіна з функціональною балюстрадою. Кауфман ж спроектував вежі в стилі арт-деко і прикрасив водоскидні вежі годинами. Час відображається в форматі обох штатів Арізона і Невада.

Поява такого значущого у всіх відносинах об’єкта природокористування не могло не вплинути на екосистему дельти Колорадо. Солоний лиман утворився там, де традиційно відбувалося змішування морської води з прісною. Багато організмів не змогли пристосуватися до посухи, що настала в цих місцях після перекриття водної артерії, і опинилися на межі вимирання.