Китайці створили унікальну мегамашину для будівництва мостів

Китай сьогодні відомий не тільки, як «світова фабрика», але і як світовий лідер будівництва автомобільних і залізничних шляхів. Цього будівельного монстра створили в Піднебесній в рамках реалізації державної програми будівництва швидкісної залізниці зі столиці Китаю в район Внутрішня Монголія.

У КНР розвиток промисловості і зростання добробуту випереджають розвиток транспортної інфраструктури, важливою складовою якої є розв’язки, мости і віадуки. Якщо раніше ці конструкції споруджувалися головним чином вручну із застосуванням важких будівельних машин, то на сьогодні подібним рішенням ситуацію в пропускної здатності автошляхів Піднебесної вже не виправити.

Для спорудження мостових конструкцій китайці створюють особливі мегамашини. Так, наприклад, для будівництва залізничної магістралі, що сполучає столицю Китаю з Внутрішньою Монголією, інженери з Піднебесної спеціально спорудили мостоукладчик-гігант SLJ900/32. Цей монстр володіє особливими здібностями. Він самостійно може укласти більш, ніж 900-тонний сегмент мосту. При цьому вага самої машини набагато менша, ніж вона «бере» на себе, а саме 580 тонн.



Чому мостобудівникам знадобилася саме така важка спецтехніка? Справа в тому, що в конструкціях мостів передбачається наявність досить довгих секцій, оскільки на самих залізничних коліях повинно бути як можна менше з’єднань. Протяжність всіх шляхів цієї магістралі близько 17 тис. кілометрів.

Ефективність і швидкість спорудження мостових конструкцій з мегамашиною SLJ900/32 істотно зростають. Мостоукладчик, довжиною до 91 м, шириною – 7,4 м, висотою – 9 м, за термін своєї експлуатації монтує 700-750 сегментів.

В обов’язки SLJ900/32 входить основна частина робіт, пов’язаних з переміщенням, встановленням і закріпленням готових складових мостового полотна на опори, які встановлюються заздалегідь. При цьому він здатен самостійно пересуватися за рахунок цілого ряду пневмоколіс, що також значно прискорює темпи будівництва.


На сьогоднішній день жодне будівництво не зможе обійтися без надійної, потужної, ефективної автотехніки. Компанія “БДП-МОТОРС” пропонує вигідну аренду спецтехники, а саме: сучасні екскаватори, автокрани, автовишки, самосвали, інші грузові автомобілі.