Багатотарифні лічильники, як спосіб здешевлення електроенергії

З початком минулорічної осені в Україні знову підвищили тарифи на електроенергію. Продовжувати своє зростання суми у платіжних квитанціях за ЖКГ будуть в геометричній прогресії аж до 2017 року.

На цей період уряд придумав чимало багатообіцяючих, але трохи підозрілих способів пом’якшити комунальну ношу для українців. Це і житлові субсидии, і «теплі кредити» на альтернативні котли та енергозберігаючі заходи від державних банків.

Ще одна поступка від можновладців – це нічні тарифи на електрику. Обласні постачальники послуг наполегливо агітують українців переходити на диференційований облік енергії.

Ні для кого не секрет, що протягом доби навантаження на енергосистему країни розподіляється нерівномірно. Вранці і ввечері – високе, а вночі – різко падає. Максимальне енергоспоживання припадає на ранкові години (7 – 10), коли починає працювати більшість підприємств, а також вечірні години (19-23), коли люди стихійно повертаються додому.

У той же час, українські електростанції виробляють електрику цілодобово, а такий режим споживання (піковий і знижений) створює для виробників електроенергії великі складності. За словами фахівців, ТЕС змушені щодня «запускати-зупиняти» близько 10 енергоблоків.

Згідно первісної ідеї, перехід на тарифи, диференційовані за періодами часу, повинні стати одним з найефективніших інструментів управління попитом на споживання електричної потужності. Простіше кажучи, їх завдання – зменшувати навантаження на мережі в момент пікового використання, тоді як економія для споживачів обумовлена дешевою «нічною» електроенергією.

Перейшовши з квітня минулого року на багатозонний облік, українці отримають знижку в 50% або 60% при оплаті за електроенергію, спожиту у нічний час. Необхідні дані пристрій фіксує завдяки вбудованим годинникам

Що ж собою являє багатотарифний лічильник, і кому він найбільше пригодиться? Якщо коротко – підключення такого лічильника має сенс в заміському будинку, де необхідно висвітлювати територію в нічний час. Також він допоможе заощадити власникам житла з «теплою підлогою» та електроопаленням. Це буде цікаво в будинках з автоматизованою системою управління («розумний будинок»), а також, якщо ваш місячний обсяг споживання електрики перевищує 500 КВт.

На етапі вибору лічильника потрібно бути обачним і завбачливим. Підступ криється в тому, що при 2-зонному режимі економія буде автоматичною, а ось 3-зонний – «мудрований». Якщо споживач не розрахує, він може отримати квитанцію за світло на порядок вище. Вночі коефіцієнт 0,4 може виглядати привабливо, однак в піковий час спожиту е/е треба буде помножувати на 1,5. У цьому зв’язку перед установкою лічильника переконайтеся, що у пікові години вам не знадобиться електроенергія в значних обсягах.


Качественные многотарифные счетчики на сайте grankom.com.ua позволят существенно сэкономить на оплате за электроэнергию.