Кінопремію «Сезар» за кращий фільм отримала стрічка «Фатіма»

Фільм «Фатіма» режисера Філіпа Фокона став вчора ввечері головним переможцем церемонії вручення призів «Сезар» Академії кіномистецтва Франції. Очевидно, що тема біженців і мігрантів мимоволі стала головною для сьогоднішньої Європи.

Також чотири нагороди отримав фільм «Маргарита», у тому числі приз кращій актрисі, який був відданий виконавиці головної ролі в цій картині, Катрін Фро. Так само чотирма призами, в т. ч. за кращий дебютний фільм, була відзначена картина «Мустанг». Всі ці стрічки найближчим часом з”являться у прокаті.

У 2011 році Філіп Фокон, француз, який народився в Марокко, зняв фільм «Дезінтеграція», в якому за чотири роки до паризьких терактів показав з документальною точністю процес вербування молоді в неблагополучних передмістях радикалами-джихадистами. Фільм був показаний на фестивалі у Венеції, але у Франції не отримав ніяких призів.

Нова робота режисера, «Фатіма», випущена в рік сумнозвісних терактів, втім ніяк не зачіпає тематику тероризму. У центрі оповідання – проста жінка-емігрантка, що переїхала до Франції з північної Африки, не дуже добре говорить по-французьки, і живе зі своїми двома дочками. Молодша, Суад, старшокласниця-бунтарка, проводить весь час у нескінченних сварках з матір’ю, яка безуспішно намагається змусити її носити футболку з довгими рукавами, щоб не порушувати релігійні догми. Старша, Несрін, студентка першого курсу медичного коледжу, готується покинути сім’ю і зняти навпіл з подругою своє перше власне житло.

Щоб допомогти Несрін внести заставу за квартиру мати продає свої золоті браслети. Дочки вдячні їй, але вона відчуває, що її з дівчатками віддаляє дистанція, котра з кожним днем все збільшується. Втім, Фатіма все ж наважується подолати суперечності, і перш за все внутрішні, і інтегруватися в сучасне французьке суспільство, в якому комфортно почувають себе її діти.

В основі фільму книга під назвою «Молитва місяцю: в ім’я кожної Фатіми». Її автор, Фатіма Ельаюбі, розповіла свою історію, що повторює історії сотень таких Фатім, хатніх робітниць, прибиральниць, касирок, які раптово знайшли своє місце в урбаністичному європейському суспільстві.

В цілому, фільм отримав три призи: за кращий сценарій-екранізацію і приз кращій актрисі-дебютантці, який був вручений Зиті Ханрот, що виконала роль старшої дочки, Несрін.

Замечательные комфортные дачные поселки в подмосковье по доступной стоимости предлагает УК «Земельное управление».