Тепловий насос як основна складова енергоефективного будинку

За прогнозами Світового Енергетичного Комітету, до 2020 р. в розвинених країнах світу теплопостачання здійснюватиметься за допомогою теплових насосів (ТН). Ці пристрої вже більше чверті століття успішно діють в побуті і промисловості як в Америці, так і в Європі, їх кількість обчислюється десятками мільйонів. Причому у багатьох містах працюють сотні великих споруд, що володіють потужністю, як у середньої величини ТЕЦ.

У нас ці агрегати тільки-тільки починають входити у практику. Про них мало відомо навіть в середовищі будівельників, а споживачі задовольняються лише всілякими чутками. Найбільш поширені два: що це іграшка для нероб-багатіїв і що так просто не буває, тому що все дуже добре.

Між тим за кордоном ТН застосовують, щоб опалювати будинки, готувати гарячу воду, охолоджувати або осушувати повітря в кімнатах, вентилювати приміщення. “Так навіщо ж ломитися у відчинені двері? - запитаєте ви. - Є відмінно діючі котли, бойлери, кондиціонери, осушувачі, які і виконують цю роботу!”. Так, є. Але таким приладам потрібен цілий комплект, а тут одна установка може зробити все або майже все те ж саме, але дешевше.

Тепловий насос використовує тепло, розсіяне в навколишньому середовищі: у землі, воді, повітрі. Його ще фахівці називають низькопотенційним теплом. Недарма в США, Японії, Німеччини, Швеції, Швейцарії, Австрії, Фінляндії такі установки впроваджуються просто швидкісними темпами. Адже мешканці цих небідних країн грошики рахувати вміють і даремно ними не розкидаються.

Витративши 1 кВт електроенергії в приводі насоса, можна отримати 3, 4, а часто і 5-6 кВт теплової енергії. І хоча це виглядає дивом, з ним, як виявляється, ми знайомі давно.

ТН справно приносять користь вже з 1830 р. Але перший бум популярності припав лише на роки розрухи після Другої світової війни, коли палива в країнах Європи катастрофічно не вистачало. В наші дні виснаження світових нафтових запасів дало поштовх новому сплеску інтересу до цих пристроїв.

Встановлення теплового насоса несе в собі чимало вигод, наприклад:

- Підвищення рівня комфорту.

- Виключається можливість пожежі, так як в експлуатації не потрібне використання горючих речовин.

- У будинку немає сторонніх запахів

- Немає димової труби.

- Тепловий насос витрачає мінімальну кількість електрики, цілком вистачає чверті того, що витрачають на себе традиційні прилади опалення: котли, генератори і багато іншого.

Виходячи, з усіх позитивних якостей, можна зробити висновок, що використання такого пристрою — це суттєва економія особистих грошей і природних ресурсів. І хоча зараз ціна на подібні установки в Україні немаленька, але окупність на економії палива складає всього 5-7 років.