Віадук Ландвассер - символ Альбулійської залізниці (Швейцарія)

У кантоні Граубюнден (Швейцарія) через річку Ландвассер перекинута дуга залізничного мосту висотою 65 і довжиною 136метров. Цей міст складається з шести арок довжиною 20 метров і має одну залізничну колію. Впираючись одним кінцем у тунель Ландвассер, міст фактично є його продовженням.

Віадук Ландвассер (ньому. Landwasserviadukt) — вигнутий шестиарочний одноколійний залізничний міст. Він був побудований за проектом Олександра Акатоса в 1901-1902 роках компанією Мюллер і Церледер для Ретійської залізниці. Будівництво проводилося з застосуванням незвичайної для того часу технології. Опори зводилися без риштовання. У центрі опор були поставлені залізні вежі, на які спиралися допоміжні містки-крани. По мірі підняття опори вежі нарощувалися, містки піднімалися і т.д. А самі залізні вежі були залишені в кладці. 

Віадук відкрили в 1902 році. Цей міст став символом Альбулійської залізниці, яка внесена в списки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Погодьтесь, взимку дуже красиве видовище!



Цей віадук знаходиться на ділянці, що сполучає міста Філізур і Тіфінкастель. Якщо їхати з останньої станції, то можна помилуватися мостом здалеку. Особливо добре його видно з віадука Шміттентобель, який також є визначною пам’яткою. Прекрасний вид на віадук відкривається пасажирам, що слідують по залізничній гілці Давос – Филизур.



Кілька років тому виповнилося 106 років з моменту відкриття моста, і по ньому проїхало 100 тисяч поїздів. Віадук вимагав реставрації, що і було зроблено у 2009 році. В кладку був введений спеціальний зміцнюючий розчин, замінені шпали і рейки. Зовнішній вигляд мосту залишено без змін.



З травня по вересень 2009 р. на час ремонту опори і арки віадука, побудованого в кривій радіусом 100 м, прикрили полотнищами червоного кольору, тим самим перетворивши споруду на час ремонту в свого роду артефакт. Близько 25 % обсягу робіт виконували в нічні години, пропуск поїздів забезпечували за допомогою тимчасових конструкцій. Повністю ремонт віадука був завершений у листопаді 2009 р.

Компанія АНТРАНС надає послуги залізничних вантажоперевезень «під ключ». На сайті  http://antrans-ukraine.com/ ви зможете дізнатися детальніше про специфіку здійснення доставок вантажів залізницею, ціни, терміни, гарантії цілісності, переваги співробітництва з даною компанією.