Рекомендації щодо вибору твердопаливного котла

В кінці 20-го століття було масове переконання людей у шкоді для навколишнього середовища твердопаливних котлів, і така ж масова агітація поміняти їх на порівняно екологічні газові установки. Зараз реальність така, що використання газу для нас є майже розкішшю, так як коштує він неймовірно дорого, а ціна на голубе паливо, схоже, буде тільки підніматися.

Тому багато людей вирішили повернутися до колишніх, дуже економічних котлів, які, до того ж, вже не завдають абсолютно ніякої шкоди для навколишнього середовища. Як бачимо, основна причина їх “падіння” була вирішена, тому немає нічого дивного в тому, що вони вже зараз виходять практично на один рівень популярності разом з газовими котлами. Навіть, незважаючи на деякі недоліки, на кшталт необхідності періодичного завантаження палива.

І вцьому контексті хочеться порекомендувати твердопаливні котли тривалого горіння для дому, від магазину Нeatman, котрі характеризуються підвищеною ефективністю, екологічністю і безпекою.

Види котлів

Вони можуть відрізнятися між собою в залежності матеріалу теплообмінника: бувають сталеві і чавунні котли. Ті котли, які мають чавунні теплообмінники, є більш довговічними. Їх термін експлуатації часом може перевищувати 25 років. Це вже залежить від багатьох факторів: починаючи з правильної експлуатації твердопаливного котла і закінчуючи умовами, в яких він працював. Чавунні теплообмінники є стійкими до корозії і мають велику товщину стінок, але вони погано переносять різкі перепади температури, які, згодом, можуть призвести до їх повільного руйнування.

Котли зі сталевими теплообмінниками виготовляються, як правило, з 4мм жароміцної сталі. Середня тривалість їх експлуатації становить приблизно 20 років, що, як Ви розумієте, менше, ніж у чавунних котлів. Але у них є свої переваги, наприклад, більш низька вартість. Також вони краще піддаються транспортуванню, так як сталь не така тендітна, як чавун. Якщо Ви вирішите купувати котел зі сталевим теплообмінником, варто звернути увагу на товщину сталі. Потрібно вибирати котел з якомога більшою товщиною стінок, так як тонка сталь схильна до деформації.

Загальні рекомендації при виборі твердопаливних котлів

- Перед тим, як купувати пелетний котел, варто поцікавитися, чи можна купити пелети недалеко від Вашого місцезнаходження. Чи зможете Ви надати їм сухе приміщення та захист від вологи? Якщо ні, то Вам варто ще раз подумати над цією покупкою, так як вологі пелети не будуть настільки ж ефективні і економічні. Відповідно, ККД котла суттєво впаде.

- При виборі твердопаливного котла, який використовує принцип піролізу, варто також звернути увагу на доступність і можливість зберігання сухої деревини. Як правило, щоб досягти максимально високого ККД (90-95%) у таких котлах, необхідно використовувати деревину з вологістю до 20%. Якщо вологість буде перевищувати 50%, ККД котла знизиться приблизно в два рази.

- Спеціалісти радять підбирати котел на 5-10кВт більшої потужності, ніж було розраховано під розміри приміщення або будівлі. Це робиться для того, щоб отримати від роботи котла максимальну ефективність.

- При виборі котла зі сталевим теплообмінником, як ми вже говорили, варто звернути увагу на товщину сталі.

- Якщо Ви хочете спалювати різне паливо, то Вам чудово підійде невибагливий чавунний котел.