Одне з семи чудес України: старовинна фортеця в Кам’янець-Подільському

У старовинному українському містечку Кам'янець-Подільському, який через його незвичайну красу ще називають «квіткою на камені», знаходиться одне з семи офіційно визнаних чудес України – багатовікова оборонна фортеця, де сьогодні функціонує музей.

Якщо ви шукаєте комфортні і недорогі готелі Каменець-Подільский, раджу звернути увагу на чудовий варіант економ-класу хостел «Пальміра»

Концепція середньовічних фортифікацій Кам’янця, яка сучасними військовими фахівцями визнається досконалою, полягала в органічному поєднанні природних захисних властивостей неприступного скелястого острова, оточеного глибоким каньйоном річки Смотрич, та штучних укріплень.

Принципи оборонної системи міста прості і логічні. Острів, з усіх боків оточений руслом Смотрича, був доступний лише із заходу, де поєднувався з плато скелястим перешийком. На його гребені, розмитому водами Смотрича і з часом зруйнованим, ймовірно ще в перші сторіччя нашої ери, в епоху Траянових воєн (коли і виникло перше міське поселення на острові) був споруджений міст на кам’яних пілонах (нині - Замковий міст). Тому найбільш потужні укріплення були потрібні саме тут.



Найперший опис фортеці відноситься до 1494 року. XVI - початок XVII ст. стали розквітом середньовічної оборонної системи Кам’янця. Втім, поступово він занепав в силу політики Російської імперії, до складу якої він входив, і з 1812 р. фізично і морально застарілий замок використовувався суто в якості військової в’язниці.

У 1928 р. замок був оголошений державним архітектурним заповідником. У 1977 р. він увійшов до складу Державного історико-архітектурного заповідника, а зараз замок є частиною Національного історико-архітектурного заповідника “Кам’янець”.



Протягом останніх 40 років українські реставратори відновили значну частину фортифікацій Старого замку, а також Міські ворота, Польські ворота, міські мури, вежі Кравецкую і Різницьку.

Сувора краса цієї старовинної військової споруди в поєднанні з розкішними природними пейзажами не раз надихала кінорежисерів – тут було знято безліч історичних фільмів, серед яких: «Балада про доблесного лицаря Айвенго» (1982), «Циганка Аза» (1987), «Тато» (2004), «Тарас Бульба» (2007) та багато інших.

Не обійшли своєю увагою гарний старовинний замок і місцеві молодята – вони облюбували це місце для романтичних фотосесій. Сьогодні Кам’янець-Подільська фортеця є частиною державного історичного музею-заповідника, який щодня відвідують сотні туристів.