Літо не за горами. Ну і шланг вам в руки!

До літної спеки ще досить далеко, але дбайливий садівник-городник вже з початком весняної пори готується до такої важливої процедури, як полив рослин. Але робити його треба правильно, інакше ви даремно витратите воду, сили і час. Існує декілька універсальних правил, які однаково підходять і для овочів, і для квітів.

Компанія ООО «ИНТЕЛСТРОЙ» пропонує широкий асортимент пластикових і гумових виробів технічного призначення, арматури, кабельно-провідникової і метизної продукції.


Правило № 1: Дайте землі просохнути

Деякі дачники ллють воду на грядки і клумби постійно, їм здається, що земля повинна бути завжди вологою. Але в природі такого не буває - між дощами завжди є пауза, коли земля просихає. Ось і на ділянці треба слідувати цьому правилу. Полили, дали землі підсохнути, і тільки потім можна братися за шланг. В іншому випадку коренева система, постійно перебуваючи у вологому грунті, почне задихатися і гнити.


Правило № 2: Зрошуйте рідко, але як слід

Більшості рослин достатньо одного поливу в тиждень. Але такого, щоб зволожити грунт на глибину 15 - 20 см.


Правило № 3: Робіть це ввечері або рано вранці

В цей час земля зазвичай прохолодна, вода в неї всмоктується повністю, і рослини встигають вдосталь напитися. А ось якщо поливати вдень, толку мало: волога швидко випаровується, так і не потрапивши до коріння.


Правило № 4: Не мочіть листя

Звичайно, є рослини, які люблять душ, але це швидше виняток. А правило таке: мокрий листок рано чи пізно стане хворим листком. Якщо вода потрапить на нього ввечері, вона так і буде триматися там до ранку. Вночі прохолодно, та ще сиро - ідеальні умови для розвитку грибкових хвороб! Ну а якщо крапельки води опиняться на листках вранці або, гірше того, вдень, опіків не уникнути, адже вони, як лінзи, збирають промені сонця в одну точку.


Правило № 5: Воду - порціями

Поливайте невеликими порціями, з інтервалами, щоб вся волога могла проникнути в грунт. Якщо вилити під кущ відразу весь обсяг води, більша її частина просто витече.


Правило № 6: Мульчуйте грунт

Мульча не дає волозі випаровуватися з ґрунту, а значить, поливати можна набагато рідше. До того ж вона захищає землю від перегріву. Але пам’ятайте: лити воду з мульчею треба хоч і рідше, але рясніше! У 2, а то і 3 рази більше, тому що значна її частина вбирається самої підстилкою, особливо якщо це торф або перегній.