Торговельно-розважальний центр «Хан Шатир»: ханський намет в Казахстані

Торговельно-розважальний центр «Хан Шатир» можна сміливо назвати однією з найцікавіших пам'яток столиці Казахстану і всієї країни в цілому. На півтори сотні метрів височить над містом гігантський прозорий «Намет хана» (саме так перекладається назва), подібних якому немає у всьому світі. За підсумками рейтингу, складеного журналом Forbes Style, «Хан Шатир» став одним з 10 найкращих екологічно чистих будівель в світі.

Величний прозорий намет чудово вписався в архітектурний ансамбль головної площі столиці Казахстану. Неповторно «Хан Шатир» виглядає в темний час доби, коли тисячі миготливих вогнів висвітлюють всю його поверхню, надаючи гігантському намету схожість з величезним футуристичним маяком!



Будівництво цього комплексу стартувало в 2006 р., і було завершено трохи пізніше, ніж передбачалося, у зв’язку з погодними та технологічними факторами. Але незважаючи на деякі складності, 6 липня 2010 р. відбулося відкриття комплексу «Хан Шатир», в якому його творцям вдалося поєднати новітні технології в галузі архітектури з незвичайним і вражаючим дизайнерським оформленням.

Будівля виконана у формі величезного прозорого шатра, висота якого становить 150 м, що робить його найвищою подібною спорудою в світі. Намет утримується трьома опорами, зовнішня його поверхня складається з безлічі металевих тросів, що сходяться в самій верхівці. На троси натягнутий спеціальний прозорий матеріал, стійкий до сильних перепадів температур і підтримує всередині будівлі приємні кліматичні умови незалежно від пори року та природних катаклізмів. Площа «Хан Шатир» — 127 тис. кв. м.

Проект «Хан Шатир» розроблений відомим архітектором Норманом Фостером — як, втім, і безліч інших чудових будівель в Астані.

У торгово-розважальному центрі «Хан Шатир» до послуг любителів шопінгу безліч магазинів, що торгують товарами відомих брендів, серед яких Zara, New Yorker, Bershka, Mango, Mondial, Adidas, Reebok, Mudo і багато інших. А ось, до речі, адресок Сайт бесплатных объявлений Казахстана, тут ви дійсно зможете вигідно купити чи продати все, що потрібно.



Але головне, це те, що всередині комплексу «Хан Шатир» можна знайти практично все для прекрасного відпочинку галасливою компанією або сім’єю. Під куполом величезного шатра розташовано безліч кафе і ресторанів, розважальний центр «Космодром», фітнес-зали, басейни, салони краси, ботанічні сади та дитячі майданчики. У «Хан Шатирі» є навіть свій аквапарк з пісочним пляжем біля басейну, що імітує море, і дає відвідувачам комплексу прекрасну можливість насолоджуватися пляжним відпочинком круглий рік.

Крім того, по всій будівлі на різних його рівнях протягнуті вигини американських гірок, на яких, зрозуміло, тут же можна покататися. А на самому верху знаходиться оглядовий майданчик, що дозволяє побачити комплекс з висоти в деталях і в усій його пишноті і величі.