Унікальна сонячна електростанція Crescent Dunes генерує енергію як днем, так і вночі

Сонячні батареї стають все більш популярним альтернативним джерелом енергії, однак вони не здатні працювати після заходу сонця. Для вирішення цієї проблеми розроблено перші сонячно-сольові станції, що використовують тепло для перетворення води в пару.

Інноваційна сонячна електростанція Crescent Dunes поблизу містечка Тонопі (штат Невада) здатна виробляти близько 110 мегават енергії, працюючи не тільки у денну сонячну пору, а й протягом 10 годин після заходу сонця.

У чому ж суть цієї технології? Станція використовує близько 17000 дзеркал в якості джерел сонячного світла, фокусуючи його на 165-метрову центральну вежу SolarReserve. У самій вежі є резервуар зі спеціальною сумішшю солей, яка при нагріванні за рахунок перетворення води в пару запускає турбіни генератора. Причому розплавлена сіль довгий час може зберігати тепло.

Потрібно зазначити, для нормального функціонування даної електростанції потрібне надійне щитове обладнання, а запропонувати його може компанія «ВЛАДИВИТ ГРУПП». 



Менеджер теплових систем National Renewable Energy Laboratory (NREL) Марк Мехос (Mark Mehos) зазначає, що використання солей є наступним кроком для створення технологій нового покоління. Сіль набагато дешевша і ефективніша засобів, які використовувалися раніше. Так, при використанні синтетичного масла втрачається близько 7% енергії, тоді як з сіллю – всього 2%.

У вересні минулого року команда SolarReserve виграла грант у розмірі 2,4 млн доларів. Цю суму планується витратити на подальші розробки і тестування керамічної конструкції, здатної витримати температури близько 732 °C. Схожа електростанція вже працює у Каліфорнії.

Перша тестова активація SolarReserve відбулася в січні, а найближчим часом планується повноцінний запуск проекту.

До речі, згідно з аналітичними даними, близько 50% енергії до 2030 року буде поставлятися з відновлюваних джерел. Природний газ як основне джерело енергії – досить дорогий ресурс. У Сполучених Штатах активно розробляються проекти по скороченню споживання природного газу. Пов’язано це з усе більшою спрямованістю на захист навколишнього середовища.