Дата-центр з суперкомп’ютером у приміщенні церкви Chapel Torre Girona

Будівництво нових дата-центрів переживає сьогодні справжній бум (у всякому разі, за кордоном), що пов'язано не в останню чергу із зростанням обсягу накопичуваних даних і з хмарною революцією. Як правило, для таких сервісів будуються значні за розмірами і архітектурним дизайном будівлі.

Але бувають і винятки. Вже досить давно (з 2005 р.) суперкомп’ютер MareNostrum працює в Барселонському суперкомпьютерному центрі (Barcelona Supercomputing Center) при Політехнічному університеті Каталонії, який розміщується в церкві Chapel Torre Girona. Цей католицький собор був побудований в 19 столітті і використовувався за прямим призначенням аж до 60-х років минулого сторіччя. Потім він був секуляризований (виведений з-під церковного управління) та переданий навчальному закладу.



Сьогодні розміщений у соборі суперкомп’ютер є найбільшим в Іспанії і, згідно Вікіпедії, з продуктивністю близько 1 Пфлопс займає 77 позицію у світовому суперкомпьютерному рейтингу Top 500. Спектр вирішуваних на ньому завдань досить широкий: від досліджень геному та астрофізики до довгострокових прогнозів погоди.

Нехай модерновий машинний зал з світніми стійками не так вже гармонійно поєднується з стародавнім церковним інтер’єром, але все міститься в чистоті і порядку, а студенти та наукові співробітники мають можливість милуватися цією красою.



До речі, це непоодинокий випадок використання релігійних будівель для подібних цілей. Більш скромний вузівський центр обробки даних Boston College (США) розміщений у храмі St Clement’s Chapel, який був викуплений навчальним закладом у місцевого єпископату на початку 2000-их. У ньому поряд з ЦОДом знаходиться і весь ІТ-деаратамент коледжу. Цікаво, що системи резервного копіювання знаходиться тут в тому місці, де колись розташовувався вівтар. Ніякого богохульства, а просто органічний симбіоз релігії і сучасних технологій!


Компания “Deltahost” предлагает недорогие выделенные сервера в Украине и Нидерландах. Гарантия надежного хранения различного типа данных, высокой производительности, удобного удаленного доступа с полным пользовательским контролем.