Курйозна історія виникнення першої у світі АТС

Важко уявити сьогоднішнє життя без телефона і телефонії загалом. До речі, кілька днів тому, а саме 10 березня 127 років тому у світі появилась перша автоматична телефонна станція.

Алмона Брауна Строуджера з американського міста Канзас-Сіті по праву називают «батьком усіх АТС», адже саме він запатентував першу в світі автоматичну телефонну станцію (АТС). Звичайно ж, це не сучасна інтелектуальна телефонія з її цифровими міні АТС, мікросотовим звязком DECT, віртуальними рішеннями і т.д., втім тоді це було неабияке досягнення.

Строуджер народився в 1839 році в передмісті Нью-Йорка. Про нього мало що відомо. Майже півжиття він прожив, не підозрюючи, яка неабияка творча енергія дрімає в ньому. Не хапаючи зірки з неба, він задовольнявся землею, в яку тихо-мирно закопував померлих співвітчизників — Строуджер був власником похоронного бюро.

Проте з часом працьовитий трунар став помічати, що хоча кількість громадян рідного міста, що вирушають у світ інший не зменшується, все ж клієнтів дивним чином стає все менше, його бізнес занепадає на очах і з дня на день вже й сам з відчаю готовий дати дуба. Всебічне розслідування виявило причину: нова телефоністка міського комутатора виявилася зацікавленою особою-дружиною власника іншої похоронної фірми. Безсоромно використовуючи своє службове становище, вона направляла телефонні дзвінки невтішних родичів своєму чоловікові.

Строуджер був не з тих, хто вирішує проблему, просто пристрілюючи неблагородного суперника по бізнесу. Законослухняний трунар замислив інше — загнати в труну адміністративний ресурс конкурента.



Оскільки в його версії головною проблемою телефонного зв’язку була телефоністка, слід було придумати, як законними засобами вилучити участь людського фактора з ланцюжка «абонент — адресат». Такий хід думки привів його до винаходу системи, що передає сигнал від одного телефонного апарату до іншого автоматично.

Декадно-кроковий шукач ємністю до 99 абонентів повністю виключав використання оператора для з’єднання з конкретним абонентом, і таким чином в 1889 році Строуджер отримав патент на автоматичну телефонну станцію — АТС.



Увійшовши в винахідницький раж, він придумав і ще не забутий нині номеронабирач у вигляді диска, що обертається.

У 1892 р. Строуджер заснував компанію Strowger Automatic Telephone. АТС, побудовані по системі Строуджер, були вельми надійні і перебували в експлуатації у всіх країнах світу до 70-х років минулого століття, а деінде працюють ще й сьогодні.