Американські студенти випробовують звуковий вогнегасник

Бас може не тільки бити бокали, але і гасити вогонь — це довели студенти одного американського університету В'є Трен і Сет Робертсон. В якості випускного проекту вони сконструювали і успішно випробували перший у світі компактний звуковий вогнегасник.

Принцип роботи пристрою заснований на тому, що звук певної частоти здатний витіснити кисень з повітря і при регулярному повторенні позбавити вогонь підживлення.

Не те щоб ідея була зовсім нова: американське Агентство з перспективним оборонним науково-дослідним розробкам вже пробувала гасити пожежі великими генераторами звуку. Цим і надихнулися студенти.

У Вьета, який на п’ять років старше, в команді роль постачальника ідей, а Сет — практик. Методом проб і помилок вони зрозуміли, що краще всього працює звук частотою 30-60 герц. А потім зібрали і діючий прототип, яким на демонстраціях успішно гасять гарячий спирт в сковорідці. Інші джерела вогню поки гасити не пробували. Але В’є мріє, що коли-небудь оснащені його винаходом безпілотники будуть гасити лісові пожежі. А Робертсон подумує про гасінні полум’я в космосі.

“Вміст звичайного вогнегасника буде розбризкуватися на всі боки, а звукові хвилі можна направляти і без гравітації”,— говорить він про переваги свого винаходу.

Як це часто буває з першопрохідцями, товариші і викладачі в їх успіх довго не вірили. А тепер навіть місцева пожежна служба зацікавилася проектом.


Чи получиться студентам дати “путівку в доросле життя” новаторському вогнегаснику, наразі невідомо. Можна тільки припускати. Але завзятість і готовність йти на ризик, виявлені ними при роботі з цим проектом вже самі по собі обнадіюють.

Зрозуміло, ідея має і ряд істотних недоліків і недоробок. Ось який коментар щодо розробки студентів дав журналістам професор Е. Іскман з університету пожежної охорони штату Меріленд: «Одна справа загасити вогонь в маленькій каструльці, але скільки треба мати енергії, щоб загасити хоча б диван або ліжко. Загоряння цих предметів найчастіше призводить до загибелі людей. Проблема використання звукових хвиль для гасіння вогню полягає в тому, що вони не охолоджують палаючий предмет - і він може спалахнути знову за лічені секунди».

 


С огнем, как известно, шутки плохи! Поэтому, чтобы вовремя заметить, локализовать очаг возгорания, уберечь имущество, а главное – жизнь людей, здесь заказывайте надежную пожарную сигнализацию от компании «Кузет-Коргау».