МВФ офіційно визнав юань міжнародною резервною валютою

Правління Міжнародного валютного фонду постановило зарахувати китайську грошову одиницю до переліку резервних валют світу. Про це розповіли у відділі по роботі з засобами масової інформації міжнародної кредитної організації.

Серед іншого зазначається, що юань буде також вноситися в регулярні доповіді за складом резервів інвалюти наявних в розпорядженні держав-учасників Міжнародного валютного фонду. Юань буде вписуватися в окремій графі. В даний час у звіті згадуються тільки ієни, американські та австралійські долари, фунти стерлінгів, і франки Швейцарії. Таким чином ці країни отримують право враховувати наявні в них обсяги юаня в якості офіційного валютного резерву.

Згідно інформації, оприлюдненій МВФ, через ці зміни оцінювання валютних запасів Пекіна залишиться на колишньому рівні. Це обумовлено тим, що юань не потрапляє під поняття «іноземна валюта» на території Китайської народної республіки. Обсяги юаня у відповідній звітності з Китаю МВФ братися до уваги не будуть.

Як зазначив у цьому зв’язку голова китайського уряду Лі Кецян, влада має намір удосконалити механізм курсоутворення для того, щоб він залишався стабільним в довгостроковій перспективі.

Він, зокрема, заявив, що курс китайської грошової одиниці буде визначатися в першу чергу на основі ринкових методів. Він збережеться стабільним, раціональним і збалансованим. Про це він заявив у своєму виступі на відкритті чергової сесії законодавчого органу КНР.

У минулому місяці рішенням китайського Центрального банку курс юаня був значною мірою укріплений. В даний час за один американський долар дають 6,54 юаня.

За інформацією державного агентства КНР «Сіньхуа», влада цієї країни збираються забезпечити максимально широке використання національної валюти при міжнародних розрахунках. Заходи, спрямовані на реалізацію цієї ідеї, внесені в план 11-ї п’ятирічки.

Уряд також позначило свою готовність надати можливість максимально вільного доступу на свої фондові ринки.


Желаете максимально выгодно обменять валюту? Благодаря сервису всебанки вы можете проанализировать курсы валют во всех обменных пунктах Астаны, и других городов Казахстана.