Шерше ля фам: кращий двійник Мао Цзедуна - жінка

57-річна Чен Ян (Chen Yan) була звичайною, нічим не примітною домогосподаркою. Єдиною її відмінністю була дивовижна ідентичність з легендарним китайським лідером Мао Цзедуном (Mao Zedong).

У зв’язку з цим, над Чен в дитинстві глумилися, доводячи навіть її до сліз. Але в 2006 році вона вирішила, що повністю змінить своє життя – сприйме себе і свою зовнішність такою як є. Чен зараз частенько пародіює Мао і стала надзвичайно знаменитою.



Грати роль Мао не найлегше заняття. Це суперечлива і трудомістка робота, тому що жінки-пародисти Мао не надзвичайно поширені в Китаї. Для того щоб зіграти роль Мао, Чен доводиться наносити макіяж, надягати костюмчик Чжуншаня (Zhongshan) і укладати волосся у фірмовому стилі Цзедуна. Їй доводиться ходити на навмисне зроблених, 26-сантиметрових ходулях, закамуфльованих під взуття великого розміру.

Зазвичай виступ триває близько 40 хвилин – Чен махає народу, курить і вдумливо дивиться вдалину. Варто сказати, що це у неї чудово виходить. Практично неймовірно додуматися, що всемогутній Мао Цзедун перед нами - це насправді дама!



Все почалося в 2006 році, коли Чен взяла участь у шоу на телебаченні, пародіюючи Тана Гоцяна (Tang Guoqiang), актора, який зіграв роль Мао Цзедуна. У 2007 році її вуличні вистави були висвітлені в газеті Чунцин Таймс (Chongqing Times). У статті було сказано, що вона досить відома і майже всі місцеві мешканці підходили до неї потиснути руку, пригостити морозивом, чи ыншими смаколиками і сфотографуватися.

Чен спочатку виплачували близько 330 баксів, але на даний момент вона отримує в кілька разів більше за виступ. Вона ніколи не розмовляє під час свого шоу, і публіка шанує її.



Роль Чен не надто добре сприймається її сім’єю. Її чоловік, судячи з усього, не витримав того, що він був одружений на Мао – вони на деякий час розійшлися. Він виголосив, що секс із Чен «був неймовірний – все однаково, що дрімати з Мао Цзедуном». За деякими даними, вони возз’єдналися в 2010 році, втім подейкують, що вони все ще в розлученні. 

Чен не надзвичайно щаслива, але її нічого не зупинить на шляху до знаменитості. Вона зрідка покидає дім, коли не виступає, вважаючи за краще проводити вільний час за дослідженням жестів Мао з історичних документальних кінофільмів. А ще вона бажала б колись знятися у фільмі, присвяченому першому голові КНР.