Біонічне око повернуло американці зір

Сучасна медицина продовжує дивувати. На цей раз мова піде про чергове досягнення американських офтальмологів. 51-річна Джеймі Карлі з Денвера, перенісши складну п'ятигодинну операцію по вживленню біонічного ока, повернула зір після 25 років сліпоти.

Американка осліпла у віці 26 років через спадкове дегенеративне захворювання — пігментний ретинін, що поступово приводить до сильного зниження гостроти зору, а у важких випадках — до повної сліпоти.

Хірург-офтальмолог Нареш Мандава імплантував жінці штучне око ще в кінці осені, і лише зараз вдалося закінчити налаштування цього революційного приладу. Біонічне око складається з мікрочіпа, прикріпленого до сітківки ока, і особливих окулярів з інтегрованою в них камерою.

На сьогоднішній день винахід ще занадто «сирий» і не може бути стовідсотковим аналогом природних органів зору, однак жінка вже може відрізняти темряву від світла і бачити силуети предметів. До того ж офтальмолог пообіцяв, що за наступні кілька місяців мозок жінки навчиться чітко розпізнавати зорові сигнали, що йдуть від камери і чіпів, завдяки чому якість зображення значно покращиться.

«Це було приголомшливо. Від надлишку почуттів мої очі сльозилися за скельцями окулярів», — сказала Джеймі після того, як побачила свого сина.

Загальна ціна пристрою і операції склала 150 тисяч доларів, проте всі витрати сплатила страхова компанія американки.

Дійсно, очі потребують пильного догляду, і щоб попередити виникнення небезпечного захворювання, раджу записатися на консультацію до досвідчених офтальмологів клініки СВІТ ЗОРУ, детальніше про послуги і ціни дізнайтесь на сайті svit-zory.com.ua



А от японським вченим нещодавно вдалося в ході експерименту одноразово виростити із стовбурових клітин сітківку та кришталик ока, придатні для пересадки при лікуванні захворювань очей.

Дослідникам університету Осаки під керівництвом професора Кодзі Нісіди також вдалося пересадити епітеліальні клітини на рогівку ока кролика. Це відкриває перспективи лікування захворювань очей, зокрема, катаракти, у людини.

Відзначається, що диски, виготовлені з декількох типів тканин ока, вирощені зі стовбурових клітин людини, можуть у перспективі імплантуватися без загрози відторгнення. Нова технологія в подальшому буде проходити ряд випробувань, перш ніж буде застосована в хірургії ока людини.