Кінематографічна слава Дубровніка

Відоме курортне місто Дубровнік в Хорватії завжди приваблював туристів своїми краєвидами і пам'ятками історії. Місту уже 1400 років, і його кам'яні вулички виглядають як справжня декорація до історичного фільму. Такими вони, по правді кажучи, і є.

Саме в Дубровніку знімаються сцени, що відбуваються в Королівській гавані в серіалі «Гра престолів». Він же став знімальним майданчиком для наступного, сьомого епізоду легендарних «Зоряних воєн».

Через нову, кінематографічну, славу в місто ринуло ще більше людей зі всього світу. Але зростаюча популярність курорту, про який детальніше можна дізнатися от тут, схоже зробила йому ведмежу послугу. Середньовічне місто просто задихається від напливу туристів – про це розповідає у своїй статті Bloomberg.



Рік тому видання писало про загальний ажіотаж з приводу збільшення притоку туристів у Дубровнику. Тоді мер міста Андро Влахушич говорив: “Я сподіваюся, що “Гра престолів” зробить для Дубровника те ж, що зробив для Нової Зеландії “Володар перснів”. Влахушич запропонував компаніям, що знімають тут картини, тобто HBO і Disney, проводити зйомки безкоштовно. Все сталося так, як хотів мер, місто стало відомим у всьому світі. Тільки, судячи з усього, ситуація вийшла з-під контролю, і тепер приїжджим доводиться буквально боротися за будь-які вільні місця для ночівлі, а міський транспорт неймовірно перевантажений.



Для Хорватії тим часом туристичний попит принципово важливий – країна лише нещодавно вийшла з шестирічної рецесії, і сфера туризму визначає шосту частину її економіки, пише Bloomberg. Зараз в Дубровнику збираються реконструювати великий готель «Бельведер», що знаходиться неподалік занедбаної бухти Купари, а в сусідньому Груже вдосконалюють порт для прийому круїзних лайнерів. Дубровник намагається відповідати зваленої на нього популярності, але все одно вже не встигає. Ситуація ускладнюється тим, що історичний центр міста охороняється ЮНЕСКО.

Розквіт туризму в Дубровнику, як пояснював мер міста, дозволить владі забезпечити музейну та виставкову сферу необхідними для розвитку засобами – це безумовний плюс. Крім цього, пише Bloomberg, зйомки в місті приносять користь і місцевим жителям – вони, наприклад, можуть підробляти, беручи участь в масовці фільмів.