3D-друк перетворює вуглекислий газ в міцний бетон

Дослідники з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі розробляють метод створення стійкого 3D-друкованого будівельного матеріалу під назвою CO2NCRETE. Вони вважають, що викиди вуглекислого газу від електростанцій можна використовувати для створення нового довговічного матеріалу – різновиду бетону.

Будівельний маркет oxidom пропонує широкий асортимент якісних будівельних і оздоблювальних матеріалів, підлогового покриття, інструментів, товарів для дому по найкращій в Україні вартості.

У сучасному світі бетон використовується повсюдно. Але виробництво цементу – одна з галузей, яка викидає в атмосферу величезну кількість газів, що створюють парниковий ефект. Близько 5% всіх викидів припадає на виробництво цементу. Команда дослідників з Каліфорнійського університету знайшла вирішення цієї проблеми.

Їх план простий: створити процес із замкнутим циклом, під час якого діоксид вуглецю буде вловлюватися з усіх газових потоків електростанцій, після чого використовуватися для виробництва нового будівельного матеріалу CO2NCRETE, придатного для 3D-друку. Це допоможе знизити викиди парникових газів під час виробництва бетонних сумішей.

«Цінність цієї технології в тому, що ми можемо перетворювати те, що завжди вважали шкідливою речовиною (двоокис вуглецю) в щось корисне, – розповідає Дж. Р. Де Шазо (J. R. De Shazo), професор кафедри державної політики Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі. – Я вирішив взяти участь у цьому інноваційному проекті, оскільки він може змінити підхід до проблем клімату. Ця технологія зачіпає питання глобальної зміни клімату – одну з найбільших проблем, з якою сьогодні зіткнулося людство і яка залишиться актуальною і в наступному сторіччі».

Раніше вчені вже пробували вирішити проблему викиду парникових газів, але іншим методом: збираючи гази. А учені Каліфорнійського університету, в свою чергу, хочуть перетворити їх у щось зовсім інше. «Замість вилучення і зберігання газів ми хочемо використовувати їх для створення нового будівельного матеріалу, який замінить цемент», – говорить ДеШазо.

«Ми розглядаємо вуглекислий газ як ресурс, який можна переробити», – додає Гурав Сант (Gaurav Sant), доцент Каліфорнійського університету, який очолив наукові дослідження в цьому напрямку.



Для зменшення темпів глобального потепління необхідно, щоб рівень викидів парникових газів знизився у всьому світі. Однак у першу чергу метою вчених є Китай та Індія, оскільки саме ці країни виробляють найбільшу кількість парникових газів.

І хоча проект все ще знаходиться на стадії розробки, дослідники вже довели реальність своїх ідей: вони продемонстрували невеликі зразки нового матеріалу.