El libro que no puede esperar – книга, яка не може чекати

Буває, що дуже хочеться прочитати якусь книгу. І навіть доходять руки до того, аби нарешті відкрити її і почати занурюватися в новий світ, але потім починається втома чи якісь інші турботи, і читання розтягується на тижні, місяці, роки.

“Взагалі, навіщо тратитись на тверді примірники, якщо практично любу книгу можна скачати з інтернету?” - так може дехто розмірковувати, і у цьому є свій сенс. Ось, для прикладу, клікаєте сюди лучшие аудиокниги «Женские романы» в mp3, і маєте абсолютно безкоштовно улюблену художню літературу. Втім сьогодні мова піде про досить незвичайне видання.

“Книга, яка не може чекати” (El libro que no puede esperar) від невеликого аргентинського видавничого дому та книгарні Eterna Cadencia, а також рекламного агентства draftFCB не дозволить себе читати занадто довго!

Книга надрукована з використанням спеціальних чорнил, які протягом 2-4 місяців повністю зникають. Це повинно змусити покупців настільки незвичайного друкованого видання не розтягувати його прочитання на дуже тривалий період. Книга знаходиться у герметичній упаковці, яка до пори до часу надійно охороняє її зміст. Однак після розкриття упаковки під впливом світла і повітря літери поступово зникають. Відкривши книгу через кілька місяців, можна буде побачити лише порожні сторінки. У книзі зібрано творчість сучасних авторів з країн Латинської Америки.



Креативний директор агентства draftFCB Хав’єр Кампопіано (Javier Campopiano) розповідає: “Ми думаємо, що це чудовий і поетичний спосіб протистояти реальній проблемі. Ми хотіли створити книгу, яка б сама вже була якимось посланням, яке надихає нас на читання авторів, до того, як їх історії по-справжньому не зникнуть в буквальному сенсі на наших очах”.

Звичайно, деякі потенційні покупці можуть і не оцінити недовговічність книги, адже в майбутньому її неможливо буде перечитати. Однак, проект підкреслює кілька насущних питань: що проблеми, з якими сьогодні стикаються молоді автори, відкладання читання на потім і переконаність у вічності письмового матеріалу.

У відео про цю книжку можна почути відмінне пояснення самої суті концепції: “Книги – дуже терплячі речі. Ми купуємо їх і вони чекають, коли ми їх прочитаємо. Днями, місяцями, роками. Для книг це нормально, але для молодих авторів це не підходить. Якщо люди не читають їх першу книгу, вони ніколи не напишуть другу”.