Microsoft випустить спецверсію Windows 10 для Китаю

Китай регулярно нагадує американським IT-корпораціям про своє небажання залежати від імпортного софту, у зв'язку з чим у 2014 році в Піднебесній навіть було введено заборону на використання Windows 8 в державних структурах. Тим не менш, Microsoft не залишає спроб завоювати лояльність влади КНР, для чого недавно випустила особливу версію своєї останньої операційної системи Windows 10, спеціально призначену для держустанов цієї країни.

У нас вы сможете совершенно бесплатно скачать эмулятор дисков для Windows Daemon Tools, а также другой качественный, полезный софт для вашего компьютера.

Називається ця збірка Windows 10 Zhuangongban, тобто «Спеціальна редакція Windows 10». Згідно повідомлення видання Caixin з посиланням на генерального директора представництва Microsoft в Китаї Ральфа Хоптера (Ralph Haupter), доопрацювання «десятки» з метою доведення її до відповідності чинним в КНР нормам для ОС, що використовуються державними органами, софтверний гігант здійснював у співпраці з підконтрольною місцевій владі корпорацією CETC (China Electronic Technology Group Corporation).

Основною відмінністю китайської версії Windows 10 є скорочене число встановлених додатків і розширені можливості по налаштуванню параметрів, у тому числі й тих, що стосуються безпеки. Інших подробиць про цю ОС поки не повідомляється. Зауважимо, що в Піднебесній Windows 10 Zhuangongban буде не єдиною в своєму роді програмною платформою. Конкуренцію їй складе NeoKylin, створена китайськими фахівцями на основі ядра Linux. Вона вже використовується деякими урядовими організаціями, а також під її управлінням працює суперкомп’ютер Tianhe-2.

Взагалі, потрібно зазначити що поява нової версія операційної системи, точніше - навязування її користувачам викликала досить негативну реакцію. Коли Microsoft у минулому році анонсувала і випустила Windows 10 — першу свою ОС з можливістю безкоштовного апгрейда — користувачі сприйняли оголошення позитивно. Але з часом в інтернеті все частіше почали жартувати з приводу настирливості пропозицій компанії стосовно апдейту до «десятки».

А останнім часом користувачі почали скаржитися на те, що Windows оновлюється до десятої версії самостійно, хоча в самій компанії обіцяли дати самим користувачам вибір: оновлюватися чи ні. У компанії ще в жовтні офіційно заявляли, що в залежності від налаштувань Windows Update процес установки оновлення може початися автоматично, але перш ніж апгрейд поміняє версію системи на пристрої, користувачам обов’язково дадуть вибір: погодитися з установкою або не продовжувати її. Більш того, ще через 31 день після такої установки можна буде відкотити систему до попередньої версії.