Робот-будівельник Hadrian може працювати в 20 разів швидше людини

Компанія Fastbrick Robotics (Австралія) створила унікального робота по імені Hadrian, який вміє будувати будинки з цегли в 20 разів швидше будівельників.

Робот Hadrian - багатофункціональний будівельник. Він вміє все те, що може робити будівельник з багаторічним стажем: зменшувати матеріал до потрібних розмірів, закріплювати цеглу розчином, і викладати її з дуже високою швидкістю і точністю. За 1 годину робот-будівельник кладе 1000 цеглин, а це в 20 разів більше, ніж може робити середньостатистичний будівельник. Таким чином, при максимальному завантаженні і добре продуманим планом робіт, Hadrian може побудувати 150 будинків у рік.

Гігантська рука робота рухається, спираючись на фіксовані мітки, які беруть інформацію з проекту будинку в додатку 3D CAD. Він автоматично виправляє себе 1000 разів в секунду, щоб запобігти перешкодам від вібрації або електрики. Також є лазери для тріангуляції положення. Все це звучить досить складно, тому краще подивіться відео, як працює робот-будівельник Hadrian:


Поява робота-будівельника викликала двозначні враження в людей. Одні зраділи унікальній розробці, оскільки вартість будівництва будинків в Австралії, таким чином, може зменшитися і прискориться. Але з іншого боку, дехто почав критикувати, що завдяки таким роботам люди залишаться без роботи.

Насправді, це зайва тривога, принаймні в Австралії. Середній вік будівельника на континенті становить 40 років. Тобто, вже через пару років, вони вже будуть пенсійного віку. А молодь в Австралії не дуже поспішає йти працювати в дану сферу. Тому, це навпаки вирішення проблеми кадрів у даній галузі. Для обслуговування таких роботів знадобляться 5 досвідчених інженерів, які будуть стежити за роботою робота, правильно розробляти план майбутнього будинку, і забезпечувати безперебійну подачу матеріалу.

За такими роботами майбутнє будівництва. Плюс, цей робот поки може будувати тільки невеликі цегляні будинки, що обмежує його використання, наприклад у великих мегаполісах, в яких більшість будівництв націлені на зведення хмарочосів.

Якими би не були якісними пластикові двері, все одно прийде час, коли їм буде потрібен ремонт.  На сайті okna-servise.kiev.ua/ ви дізнаєтесь про основні причини і види поломок, як їх можна попередити, а також у разі необхідності замовити досвідченого майстра.